24-åriga Amela försvunnen – systern: ”Vi vill bara hitta henne”

Uppdaterad 2022-02-17 | Publicerad 2022-02-16

Amela, 24, var på väg hem till sin familj i Grästorp när hon försvann utan ett spår.

Trots flera dagars sökande har hon ännu inte hittats.

Nu sitter en man anhållen misstänkt för människorov.

– Vi vill bara hitta henne. Det är det viktigaste i hela livet just nu, att vi får hem henne, säger systern Arnela.

Den sista gången som någon i Amelas familj hade kontakt med henne var natten mellan den 13 februari och alla hjärtans dag.

Den unga kvinnan, som jobbar inom äldrevården, hade på söndagen tillsammans med sina syskon varit och hälsat på deras mamma som ligger inlagd på sjukhus.

Efter besöket på sjukhuset behövde Amela lite luft sa hon. Hon gav sig ut på en kvällspromenad i Grästorp i Västra Götalands län, hon skulle gå förbi den lokala krogen.

– Klockan halv ett på natten ringer hon till vår lillasyster och säger att allt är bra och att hon är på väg hem, säger hennes syster Arnela.

Amela försvann natten till i måndags.

En person anhållen

Men på morgonen var Amela inte där och hon anmäldes som försvunnen strax efter.

Det finns i nuläget inget som pekar på att Amela skulle ha försvunnit frivilligt och i går anhölls en person på sannolika skäl misstänkt för människorov. Personen, som är en man, är bekant med Amela enligt Aftonbladets uppgifter. Hela hennes familj känner honom och det var även han som larmade polis om att Amela var borta.

Åklagaren i ärendet har ännu inte gått att nå för en kommentar men han har två dygn kvar på sig att besluta om mannen ska begäras häktad eller inte.

Polisen har sökt intensivt i området, särskilt kring Forshallsområdet där den man som nu sitter anhållen säger att han sist såg Amela, men ännu utan att hitta den unga kvinnan.

Amelas försvinnande har engagerat alla i den lilla orten Grästorp med cirka 3000 invånare. Många boende har hjälpt till att leta, liksom Amelas familj.

– Vi är en stor familj som sökt i flera dagar, men vi hittar henne inte. Det här är det värsta jag varit med om i hela mitt liv. Jag är fullständigt övertygad om att hon inte skulle försvinna frivilligt så jag är så otroligt rädd och orolig nu, säger Arnela.

Även sökorganisationen Missing People är inkopplade i fallet.

– Vår sökinsats just nu består av vi går ut med namn och bild. Vi har ingen sista plats där hon iakttagits att utgå med ett faktiskt sök från, så tills vi har det så äger inga fysiska sökningar rum från vår sida, säger Jon Olof Säll, verksamhetsledare och operativ chef för Missing People i Skaraborgs län.

När Amela försvann var hon klädd i blå teddyhoodie, svarta tights och svarta skinnskor. Hon är cirka 170 centimeter lång och har blonda slingor i sitt hår.

”Hon ser ljuset i mörkret”

Hennes familj beskriver henne som en väldigt engagerad och positiv person som jobbar och sliter och tar hand om sin familj. Hon har ett arbete inom äldrevården men jobbar även extra i butik och restaurang.

– Jag och min syster har alltid varit väldigt nära varandra. Hon är en person som tar hand om sin familj, som alltid ser ljuset i mörkret, säger Arnela.

Amela och hennes familj kom till Sverige från Serbien för sju år sedan. Här har de alla pluggat på gymnasiet och har sedan vidareutbildat sig. Alla tre systrar jobbar inom vården och brodern studerar.

De är i nuläget asylsökande och många har engagerat sig i att familjen ska få stanna. Även systrarnas arbetsplatser som öppet hyllat deras insatser inom vården under pandemin.

Till SVT sa Amela ifjol efter att de fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.

– Det är som att Sverige har ett självskadebeteende. De betalar vår utbildning och hjälper oss med boende under många år. Nu när vi kan och vill ge tillbaka utvisar de oss.

Amelas familj vill att hennes namn och bild ska publiceras i hopp om att hon kan hittas.

– Jag ber alla människor i samhället att vara uppmärksamma om de ser min syster. Ring polisen direkt, säger Arnela.

Fotnot: Har du sett Amela eller har du information som kan leda till att hon återfinns, ring polisen på 114 14.

Amela jobbar inom äldrevården. Hon har även flera andra jobb i butik och inom restaurang.