Klart med beslut om gratis vaccin

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-21

”Styrelsen var helt enig”

Vaccinet mot svininfluensan ska vara kostnadsfritt.

Det beslutade styrelsen i Sveriges kommuner och landsting (SKL) på fredagen.

Rekommendationen innebär med största sannolikhet att landstingen i hela landet kommer att vaccinera invånarna gratis när vaccinet anländer till Sverige i slutet av september.

– Styrelsen var helt enig. Beslutet är mycket väl förankrat, säger Birgitta Rydberg (fp), vice ordförande för SKL:s sjukvårdsdelegation.

Enligt Birgitta Rydberg bygger det eniga beslutet på tanken att betydligt fler människor kommer att bli vaccinerade om proceduren är kostnadsfri.

– Det är huvudmotivet. I och med att Sverige beslutat att köpa in vaccindoser för hela befolkningen är det dessutom en investering som redan är gjord, säger hon.

Andra länder, exempelvis Danmark och Storbritannien, har valt att följa en annan linje. Där är det upp till var och en att betala på plats för sin vaccinering.

– Vi får se om vi valt den rätta strategin. Det ska bli intressant att se vad som händer i de olika länderna. Det kan bli en nyttig lärdom inför kommande pandemier, säger Rydberg.

Nu är den stora frågan hur det hela ska administreras inom landstingen, och hur folk ska informeras om vaccineringskampanjen.

Birgitta Rydberg, som är landstingsråd i Stockholms län, säger att man i Stockholm kommer att informera via sjukvården, skolorna, medierna och frivilligorganisationerna. Men det blir troligen inget allmänt utskick i brevlådorna.

– Fast proceduren lär nog variera från landsting till landsting. Informationen måste anpassas efter den lokala situationen, säger hon.

En ouppklarad fråga är vem som ska betala för vaccinationskampanjen. Om den enskilde får vaccinet kostnadsfritt skyfflas givetvis kostnaderna över till landstingen, och i sista hand skattebetalarna.

Hela kampanjen beräknas kosta mellan 2 och 3 miljarder kronor, varav själva vaccinet kostar 1,3 miljard. Landstingen vill att staten betalar hela eller delar av summan, men folkhälsominister Maria Larsson har hittills inte velat utlova några extrapengar. Frågan kommer dock att tas upp i de pågående budgetförhandlingarna inom regeringen.

– Formellt ligger ansvaret hos landstingen. Så mycket är klart. Å andra sidan är det hela en extraordinär situation. Vi har aldrig gjort något liknande i Sverige förut, säger Larssons pressekreterare Niclas Thorselius.

– Just nu kan ingen lämna något besked. Budgetförhandlingarna har precis startat. Men senast den 21 september när budgeten presenteras lär vi veta vad som gäller.

Följ ämnen i artikeln