Grannarna vi älskar att hata

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-10

Husdjur och barn ofta källor till bråk

Gillar grannarna Birgitta och Bengt Österberg hade tidigare problem med en grannes hund men trivs utmärkt med att det bor många barnfamiljer i radhuslängan i Sigtuna. ”Det blir lite tjo och tjim ibland, men det är bara trevligt”, säger Birgitta.

Låt katten bajsa på grannens tomt.

Träng dig på och skryt om din felparkerade bil.

Och vips – du har blivit en granne från helvetet.

Det krävs inte mycket för att tända gnistan till en grannfejd.

–?Det är lätt hänt att det går överstyr. Man bor tätt inpå varandra och några småsaker kan växa och bli ett stort problem, säger Björn Vingård, chefredaktör på Vi i Villa som undersökt vad vi retar oss mest på hos våra grannar.

Att inte hälsa, att låna saker utan att lämna tillbaka dem och att parkera bilen slarvigt ute på gatan hamnar i topp på klagolistan. Att låta hunden eller katten uträtta sina behov på granntomten är också en hit om man söker trubbel.

”Bara trevligt”

Birgitta Österberg hade tidigare en granne med en stökig, ”ouppfostrad”, hund, men nu trivs hon och maken Bengt utmärkt i radhuslängan i Sigtuna.

–?Vi har många barnfamiljer omkring oss och det blir lite tjo och tjim på studsmattan ibland, men det är bara trevligt. Våra tomter gränsar till varandra och vi hjälps åt med att rensa ogräs och vattna i trädgården.