Alkohol och droger studenternas vardag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-02

Studenterna dricker för mycket

Det är sedan tidigare känt att studenter dricker mycket alkohol. Nu kommer en ny nationell kartläggning om studenters alkohol- och drogvanor.

Svenska studenter ser festande och berusning som en normal del av studentlivet. I landets stora studentstäder är alkohol och droger vardag. Speciellt under storhelger utbryter kaos i städer som Uppsala och Lund.

2004 gjorde Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet en undersökning av 4575 studenter vid universiteten i Lund, Umeå och Växjö samt vid Kalmar högskola. Den visade att över hälften av studenterna festar loss ordentligt varje månad och sveper minst en flaska vin eller fem drinkar på raken. Var femte student gör det varje vecka.

Högskolornas ansvar

Riskbruksprojektet är en del av Svenska folkhälsoinstitutet. De jobbar bland annat med ett program för universitet och högskolor.

– Vi vill jobba mot universitet och högskolor, för att vi på det sättet når ut till en stor grupp unga vuxna, förklarar projektledaren Elisabeth Flennemo.

Nu anordnar Riskbruksprojektet en konferens om varför högskolan bör bry sig om studenters alkoholvanor och hälsa. Bland annat presenteras en ny nationell kartläggning av studenters alkohol- och drogvanor, gjord av Statistiska centralbyrån. I den har man frågat flera tusen studenter om deras vanor.

– Vi vet sedan tidigare att det finns en koppling mellan studiepress, möjligheten att styra sitt liv, tillfredsställelse av studier och benägenhet att berusa sig, säger Johan Landin på Statens folkhälsoinstitut.

”Väldigt supande”

Tema högskola har tidigare rapporterat om att studenter i bland annat Lund står på kö för att få ett rum i en alkohol och drogfri korridor. Många orkat helt enkelt inte med allt festande. En av de som reagerat på det är Martin Holmgren som flyttat in i en nykter studentkorridor.

– Det är ett väldigt supande i studentvärlden, kommenterar han.

Kent Johnsson, som är alkoholforskare vid Malmö högskola har gjort en undersökning som visar att så många som en tredjedel av de svenska studenterna ligger i riskzonen för alkoholmissbruk och skador.

– Många studenter befinner sig i en fas av intensiv alkoholkonsumtion. För dem som ligger i riskzonen för missbruk är den akademiska festkulturen såklart en extra påfrestning, säger han till Svenska Dagbladet.

Hitta utbildning