Han vill styra Thailand

En man får Thailand att ständigt brinna.

Så länge Thaksin Shinawatra försöker göra politisk come back fortsätter ”t-tröjekriget”.

Räkna inte med att dagens lugn varar.

Anledningen Thaksin Shinawatra är anledningen till oroligheterna i Thailand.

Vi har sett dem i flera år. Demonstranterna klädda i röda och gula t-tröjor som turas om att slåss på gatorna likt huliganer från rivaliserande fotbollslag.

Inför utsikten att få en kula i huvudet av militären var det ingen sensation att de röda i går packade sina väskor och åkte hem.

De kommer tillbaka. Matchen fortsätter.

Det kommer förre premiärministern Thaksin, 59, att se till. Via videolänk från sin exil i Dubai eller någon annanstans i Asien fjärrstyr han sina supportrar att störta de sittande makthavarna som 2006 störtade honom.

Thaksin är roten till det permanenta kaoset i Thailand.

Efterlyst

Han slåss i motvind. Numera har han ett pris på en kvarts miljon på sitt huvud. Två år i fängelse väntar. Hans bankkonton är frusna och frun har lämnat honom.

Hur stor skurk Thaksin är kan diskuteras. Ingen kan ta ifrån honom att han är den ende thailändske premiärminister som lyckats vinna två demokratiska val.

Korruption

Ja. Han köpte röster. Precis som alla thailändska politiker före honom.

Ja. Han använde posten till att göra sig själv ännu mer stenrik. Precis som sina företrädare.

Thailand är ett auktoritärt samhälle genomsyrat av korruption, nepotism och militärstyre. De gula är inte ett dugg bättre. Bara starkare därför att de har militären bakom sig. Att Thaksin ändå har folket på sin sida beror på att han är den förste premiärministern som gjort något för de fattiga.

Mannen som får landet att
brinna