Aktivister ockuperade landningsbana

Publicerad 2016-09-06

Nio demonstranter från organisationen ”Black lives matter” kedjade fast sig på landningsbanan London City-flygplatsen och stoppar all flygtrafik, rapporterar Sky News.

De ville uppmärksamma en ”rasistisk klimatkris”. Sju personer greps av polis.

Ett antal flighter har fått skjutas upp efter att de antirasistiska demonstranterna tagit sig ut på landningsbanan, riggat en träställning och kedjat fast sig i den och i varandra.

De tros ha kommit dit vattenvägen, med en gummiflotte i Themsen. Londonpolisen fick larmet 05.40 på tisdagsmorgonen, men har så här långt inte kunnat arrestera någon.

Londonpolisen har varit på plats och förhandlat med aktivisterna under förmiddagen och strax efter klockan elva meddelade de att sju personer gripits.

I ett uttalande säger den brittiska grenen av ”Black lives matter” att de demonstrerar ”för att belysa Storbritanniens miljöpåverkan på svarta människors liv”.

Plan som skulle ha lyft mot Zürich, Genève och Guernsey har fått ställas in. Plan som kommer från Centraleuropa och USA har fått styras om till andra flygplatser.

”Flygplats för välbärgade”

Demonstranterna menar att den planerade utbyggnaden av London City-flygplatsen – Londons just nu femte största flygplats – kommer att förvärra levnadsvillkoren för lokalbefolkningen i området:

”Det är en flygplats för de välbärgade. Samtidigt kämpar 40 procent av Newhams befolkning för att överleva på 20 000 pund om året eller mindre.”

De säger att en ”liten elit” kommer att flyga till och från London City-flygplatsen, samtidigt som tusentals migranter dör i Medelhavet för att det inte finns säkra sätt att ta sig till Europa.

”Svarta människor är de första att dö, inte de första att flyga, i den här rasistiska klimatkrisen”, skriver de.

Flygplatsen, vars namn förkortas LCY, ligger elva kilometer öster om centrala London.

Följ ämnen i artikeln