Victorias förlossningsläkare: Jag gissar inte

Publicerad 2016-02-19

Snart kommer prinsessan Estelles efterlängtade syskon

Efter nästan fyra års väntan är det snart dags för prinsessan Estelle att få ett syskon.

När som helst kan kronprinsessan Victoria föda – och det går rykten om att det är tvillingar.

– Det vill jag inte kommentera. Men jag gissar inget, jag är proffs, säger läkaren Lennart Nordström, som förlöste Estelle.

Förlossningsläkaren Lennart Nordström var den som fick hederuppdraget att vara medicinskt ansvarig när prinsessan Estelle föddes för snart fyra år sedan. Teamet som då tog emot Sveriges nya tronarvinge på Karolinska sjukhuset bestod av erfarna läkare, barmorskor och sjuksköterskor.

– Jag var inblandad i en förlossning som var väldigt uppmärksammad. Jag tror att vi i teamet blev tillfrågade eftersom vi har erfarenhet efter att ha jobbat så länge, jag är den som är äldst på avdelningen, säger Lennart Nordström.

Efter att prinsessan Estelle kommit till världen hyllade de nyblivna föräldrarna alla i teamet. Prins Daniel tackade förlossningsläkaren och personalen på Karolinska och kallade omsorgen som paret fått ”fantastisk”.

Behandlades som alla andra

Vid den förra förlossningen var det viktigt för kronprinsessparet att de fick följa sjukhusets normala rutiner. De fick ett rum i slutet av förlossningsavdelningens korridor och precis som andra nyblivna föräldrar på sjukhuset i Solna serverades de en bricka med mackor och dricka.

Lennart Nordström berättar att det finns tydliga riktlinjer och rutiner för alla som föder på Karolinska sjukhuset.

– Är man en offentlig person får man samma goda förutsättningar som alla andra. Vid förra förlossningen ville de behandlas så normalt som möjligt och det var vår ambition att åstadkomma det.

Hur tror du att en andra förlossning kommer att bli?

– Generellt är en omföderska mycket mer trygg än en förstföderska. Speciellt om hon har haft en okomplicerad förlossning tidigare. Det finns en trygghet i den egna erfarenheten, säger Lennart Nordström.

”Jag gissar inte”

Men om det är Lennart Nordström som även denna gång har fått uppdraget att vara kronprinsessans förlossningsläkare vill han inte berätta. Han vill inte heller kommentera hur han tror att Victorias medicinska team kommer att se ut.

– Det vill jag inte uttala mig om. Det finns en integritet för våra patienter som vi håller på inom vården och jag vill respektera hennes integritet.

Under kronprinsessan graviditet har ryktet om att hon väntar tvillingar spritts eftersom magen varit större än när hon väntade Estelle. Men när Victoria fått frågan har hon skrattat bort den och sagt att hon fått den frågan flera gånger. Lennart Nordström vill inte spekulera i om ryktet är sant.

– Det vill jag inte kommentera. Men jag gissar inte, jag är proffs.

Bildspel: Estelles första månader