Anna-Lena ångrar sin ögonoperation

Publicerad 2014-03-13

Anna-Lena Woggart ångrar att hon opererade sina ögon.

De är så torra att hon tvingas använda droppar varje dag.

Dessutom varierar synen.

– Jag har tre glasögon med olika skärpa som jag byter mellan, säger hon.

Liksom många andra tröttnade hon på linser och glasögon. Anna-Lena Woggart var närsynt och gjorde grundlig research innan hon bestämde sig för en laseroperation i april 2009. Hon betalade ungefär 20 000 kronor för ingreppet som kallas Lasek. Men resultatet blev inte bra och hon fick göra om operationen i december samma år.

– De var så positiva på kliniken att jag trodde jag skulle få bra syn efter operationen men så blev det aldrig. Jag klarar mig inte utan glasögon.

Från att ha haft en synskärpa på -9 varierar den nu mellan -1,75 och -1. Det är svårt att korrigera synen med linser och glasögon för att få perfekt skärpa.

– Det blir problem när man ska hålla på och byta glasögon hela tiden. På kvällen behöver jag ofta lite starkare. Jag har nog testat hela marknadens utbud när det gäller linser efter min operation för att få något som passar.

Flera olika glasögon

Anna-Lena Woggart är sjuksköterska och var förberedd på att hon kunde få sämre mörkerseende. Men andra komplikationer och biverkningar informerades hon inte om.

Värst är att hennes ögon blivit så torra att hon tvingas använda ögondroppar dagligen. Hennes mörkerseende är dåligt. Hon blir lätt bländad av solljus och den varierande synskärpan har gjort att hon tvingats köpa flera nya glasögon som hon byter mellan.

– Den ekonomiska vinningen med en operation och inte behöva köpa linser och nya glasögon var en aspekt när jag valde operation. Men nu blev det ju inte så utan jag behöver dyrare linser och byta glasögon ofta.

– Jag tror man har lite glädjekalkyl i det här. Informationen är inte den bästa. Positivt är ändå att jag klarar mig utan glasögon en del, att jag ser klockan på morgonen utan att ha den helt nära. Men med facit i hand hade jag nog inte opererat mig, säger Anna-Lena Woggart.