Kvinnorna beväpnar sig mot regeringen

Publicerad 2013-09-10

"Fred är meningslöst"

Före kriget var de lärare.

Nu krigar kollegorna sida vid sida mot Bashar al-Assads arméstyrkor.

– Jag bestämde mig för att ta till vapen för att fred är meningslöst om våra barn dödas, säger en av kvinnorna till al-Jazeera.

Svarta slöjor, kalashnikovs, kamouflagekläder. Kvinnorna undervisade tillsammans på en skola i Aleppos Salahaldin-område. Men nu ligger staden i ruiner efter två års inbördeskrig. Till slut orkade de inte se på längre.

Kämpar för muslimsk stat

Lärarkollegorna blev soldater i Fria Syriska armén och bildade gruppen Al Mouminin Aisha, översatt: "Vår moder Aisha", efter muslimska profeten Mohammeds fru. De är en av de första helkvinnliga grupperna i Syriska motståndsrörelsen.

– Vi har anslutit oss till fronten mer för moraliskt än militärt stöd, säger en av kvinnorna till al-Jazeera.

Nu övervakar de Syriska regeringsstyrkornas rörelser i staden och på bider syns hur de övar på att fästa bajonetter på sina automatkarbiner, siktar och poserar.

De slöjbeklädda krigarna tillhör Al-Tawhid-brigaden, en grupp som kämpar för en muslimsk stat i Syrien. Kvinnornas ledare, kallad Um Mohammed, är fyrbarnsmamma och hustru till en rebellsoldat i Aleppo. Hon bestämde sig för att ta försvaret i egna händer och tog upp vapen och startade Al Mouminin Aisha.

Tusentals kvinnor

Kraven på medlemmarna är att de ska vara kvinnliga muslimska rebeller från Aleppo som uppfyller sina religiösa plikter och har gott rykte. Totalt tros uppemot 5 000 Syriska kvinnor vara inblandade i stridigheter eller militär logistik för rebellerna i landet, enligt Huffington post som citerar Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter. Även kurdiska kvinnor syns på bilder från nordöstra staden al-Qamishli där de vaktar vägar in till bebyggelsen.  

Totalt tros uppemot 100 000 personer ha dött i Syriska inbördeskriget som rasat sedan början av 2011, det konstaterade FN:s Generalsekreterare Ban Ki-Moon i torsdags. Vid det här laget har allt från demokratikämpar till radikala muslimska organisationer anslutit sig till rebellerna, samtidigt som regeringsstyrkorna förstärkts med militärt stöd från Iran och Ryssland och soldater från Libanons Hizbollah-rörelse.