Stora översvämningar på flera platser

Uppdaterad 2013-08-12 | Publicerad 2013-08-11

"Det är häpnadsväckande, jag har aldrig sett något liknande"

Ett kraftigt regnoväder har drabbat landet.

I Vågbro, Söderhamn, står både vägar och fastigheter under vatten.

På de värsta platserna är vattendjupet 1,5 meter.

– Det är häpnadsväckande, jag har aldrig sett någon liknande översvämning, säger Lars Aronsson som bor i området.

Vägar är avstängda och många fastigheter har vattenfyllda källare. I stadsdelen Vågbro i Söderhamn, har regnovädret skapat kaos.

Enligt räddningstjänsten i kommunen är läget katastrofalt.

- Över hundra fastigheter har tagit in vatten. Det är vatten ända upp till fönstren på en del ställen, säger Dan Berg på räddningstjänsten i Söderhamn till helahalsningland.se.

Räddar matvaror med båt

Lars Aronsson bor i Vågbro där vattendjupet nu är uppe i 1,5 meter på vissa platser.

– Det är häpnadsväckande, jag har aldrig sett någon liknande översvämning, säger han och fortsätter:

– Det är en bäck som inte klarar av det här vattenflödet. Det har regnat konstant hela dagen, i princip inget uppehåll alls.

Han berättar att räddningstjänsten är på plats och hjälper till att transportera matvaror med båtar från den lokala mataffären.

– Det har runnit in mycket vatten på golvet i butiken. Den ligger mitt i det här.

Flera boende i samhället försöker nu rädda sina tillhörigheter från att förstöras i vattenmassorna. Moa Thyrén, 19, från Söderhamn berättar att en familj lastar ut saker från sin översvämmade källare.

– De har en fyrhjuling med släp. Deras källare verkar vara helt vattenfylld.

– Vi är på skolgården som ligger intill affären. Den lilla bäcken som går här är en flod nu. De har lagt upp sandsäckar här så att det inte ska rinna in på skolgården, säger hon.

Tåg fastnade i tunnel

Tommy Hellström har agerat trafikledare vid en korsning där stora mängder vatten samlats.

– Jag ställde mig där i en och en halv timme med varningstriangel. Det var någon som försökte vada, då räckte det upp till midjan, och nu är det högre. Det har fortsatt att stiga, säger han.

Tidigare under dagen fastnade ett tåg med 180 passagerare i Norralatunneln i Söderhamn på grund av stora vattenmassor.

– Det regnade in stora mängder vatten från båda hållen som förde med sig grusmassor och annat, säger Lennart Hellsing på Trafikverkets pressjour.

Efter över tre timmar i tunneln började tåget rulla tillbaka mot Söderhamn. Det stillastående tåget och de stora vattenmassorna har skapat stora störningar i trafiken mellan Gävle och Sundsvall.

Just nu är det fortfarande stopp mellan Söderhamn och Hudiksvall.

– Det lär vara stängt ett bra tag till. Det handlar säkert om kvällen ut, jag har inte fått någon prognos på det, säger Lennart Hellsing.

Ovädret rör sig uppåt

Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI, säger att det varit kraftiga åskskurar på flera håll i landet. Mest drabbat har Dalarna, Gävleborg, Upplandskusten och nordvästra Gästrikland varit.

– Åskskurarna har varit kortvariga, men kraftiga, säger han.

Regnovädret rör sig långsamt uppåt i landet, och under natten kommer det att vara risk för flertalet lokala kraftiga skurar i norra Svealand och södra Norrland.

Personer som har fastigheter där det läckt in vatten ska kontakta jourtelefonen 0270-412 55, meddelar räddningstjänsten.