Brev kom fram efter 76 år

Publicerad 2012-04-01

Agneta Hartberg och Ronny Larsson.

Tandsköterskan Agneta Hartberg i Visby fick ett brev på jobbet daterat 1936. Kuvertet är ställt till "herr Arne Löwgren" som flyttade från Visby till Stockholm på 1940-talet.

– Det ska bli spännande att se kuvertet, säger Arne Löwgrens son Tom, som nu väntar på gammal post.  

Brevet som är skickat med ”Svenska Amerikalinien” och är poststämplat i Stockholm 15 augusti 1936. På kuvertet finns stämplar som ser ut att vara ryska och det franska ordet för postbåt.

– Man undrar var det är som har hänt med brevet under alla dessa år, säger hon.

Själv har hon en teori om hur brevet hamnade hos tandläkarmottagningen på Adelsgatan i Visby.

– Jag visste att det för längesen varit en grossistfirma som drevs av en Edward Löwgren där vi har praktiken, säger hon.

”Inte normal postgång”

Postchefen på Gotland, Ronny Larsson, säger till Gotlands Allehanda att han utesluter att brevet legat hos dem sedan det postades för 76 år sedan.

– Jag kan ju säga att det här inte är normal kvalitet hos posten. Så lång tid tar vi inte på oss för att leverera ett brev. Det är faktiskt jättespännande det här, säger han till tidningen.

Fortfarande oöppnat

Vem det är som skickat brevet är ett mysterium. Agneta Hartberg har motstått frestelsen att öppna det.

Men snart kommer hon kanske att få veta vad det är som finns i. Arne Löwgrens son i Stockholm Tom Löwgren, har hört av sig och vill nu gärna kika på brevet.

– Jag har ingen aning om var det kan härröra i från. Min far var 17 år när brevet skickades, säger han.

Arne Löwgren flyttade från Gotland någon gång på 1940-talet och det var hans far som hade grossistfirman på Adelsgatan i Visby.

– Det ska bli väldigt intressant att se kuvertet, säger Tom Löwgren.