Sverige får nationell isvecka: ”Riktigt, riktigt kall luft från öst”

Publicerad 2018-02-25

Kylan behåller Sverige i ett järngrepp.

När många går på sportlov väntas det bli minusgrader varje dygn under en hel vecka – en nationell isvecka.

– Sibirienkyla eller rysskyla, man kan välja vilket begrepp man vill. Det kommer från nordost i alla fall, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Februari fortsätter att vara sällsynt kall, termometern tycks ha frusit fast under nollstrecket.

I går uppmättes Europas kallaste temperatur i Sverige – minus 37 grader i Naimakka, i nordligaste Lapplandsfjällen.

– Det är riktigt kallt även i landets sydliga delar. Nu på morgonen var det minus 6 grader i Malmö, ner mot 12 i Jönköping och någonstans mellan 12 och 17 minusgrader i Stockholm/Uppsala-regionen, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Skidåkare i Sundsvall.

De län som har sportlov i nästa vecka – bland annat Stockholm, Dalarna och Värmland – ser ut att få en historiskt kall ledighet.

Nationellt isdygn – i en vecka

Ett dygn då temperaturen inte överstiger noll grader på någon plats i hela landet kallas av SMHI för ett nationellt isdygn.

Nu ser det ut att bli nationellt isdygn – varje dag i en hel vecka. Senast det hände var 2011.

– Det är riktigt riktigt kall luft som drar in, så det finns förutsättningar för det. Det är först framåt lördag om en vecka som det skulle kunna bli några tiondelar över nollstrecket, längst i söder. Annars ser det ut att bli minusgrader i hela landet, säger Christoffer Hallgren.

Iskylan kommer från öst, och när den iskalla luften drar in över Östersjön, Bottenhavet och Bottniska viken bildas snöbyar. Samma fenomen kan komma att uppstå ute på Vänern och Vättern.

Östra Sverige får den mesta nederbörden, bland annat väntas det bli mycket snö i östra delarna av Småland, Kalmar län.

115 centimeter snö i Västernorrland

Snöligan toppas fortfarande av Västernorrland, med 115 centimeters snödjup ute i terrängen.

– Sibirienkyla eller rysskyla, man kan välja vilket begrepp man vill. Det kommer från nordost i alla fall, och den luften täcker större delen av Europa. Även långt i Frankrike och Italien är det kallt, det ser rätt häftigt ut på väderkartorna, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

– Det är bara de södra delarna av Spanien och Portugal som är undantagna från kylan, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Följ ämnen i artikeln