Hundratals söker efter försvunna Lisa

Publicerad 2015-06-10

Polisen: Nya fynd följer en röd tråd

Polisen har gjort flera nya fynd i sökandet efter 17-åriga Lisa Holm.

Tillhörigheterna har hittats utspridda på ängarna ovanför kaféet där flickan försvann.

– Det är säkerställt att det är kopplat till henne, säger insatsledaren Martin Fredman

17-åriga Lisa Holm har varit försvunnen sedan i söndags kväll. Bland polisens hetaste spår finns flickans mobilskal och delar av hennes mobil.

De hittades i närheten av hennes arbetsplats – ett kafé på Kinnekulle.

På onsdagen har polisen gjort ytterligare fynd. Det ska röra sig om flera personliga tillhörigheter.

– Det finns fynd i det avspärrade området som gjorts under dagen. De är kopplade till flickan, det är säkerställt via föräldrarna bland annat, säger polisens insatsledare Martin Fredman.

Vad är det som hittats?

– Det vill vi inte gå in på i nuläget, säger Fredman.

Fynden leder från kaféet

Fynden är utspridda på olika platser. De nya tillhörigheterna ska ha hittats på ängarna i närheten av kaféet.

– Vi har hittat saker mellan olika avstånd. Om det är flickan eller någon gärningsman som lämnat dem är omöjligt att säga, säger Fredman.

Han vill inte kommentera om fynden, de gamla och nya, leder utredningen i någon särskild riktning.

– Det vill jag inte spekulera i. Det är inte saker vi letar efter främst, utan det vi vill hitta är flickan i god vidgör, säger han.

Enligt polisens presstalesperson Stefan Gustafsson följer fynden en "röd tråd".

– Fynden har inte gjorts i direkt anslutning till varandra, men det finns trots allt en röd tråd i det hela. Nu måste vi reda ut varför de är där och hur de hamnat där, säger han.

"Går skallgångskedjor"

På onsdagskvällen har hundratals personer anslutit sig till sökinsatsen som Missing People organiserar.

Petra Wersén, 30, från Skövde och Pia Hallberg, 30, från Tidaholm är två av alla dem som engagerat sig i 17-åringens försvinnande.

– Det är självklart att man hjälper till, säger Petra.

Polisen har gett Missing People i uppdrag att leta i området runt det kafé där Lisa senast sågs för nästan fyra dygn sedan. Ett område på en radie av ungefär en kilometer och utåt från kaféet, enligt Jan-Olof Säll, operativ chef för Missing People i Skaraborg.

– Polisen har redan sökt av området med helikopter och hundar, men de saknar manskraften som vi kan ställa upp med. Vi går skallgångskedjor med tio meters mellanrum och då har vi en bättre situation hitta något annat ute i terrängen, säger han.

Sökt till sjöss

I första hand letar de långt över hundra frivilliga efter kläder och andra spår.

– Men eventuellt hittar vi Lisa, eller något annat som kan hjälpa polisen att nysta upp den här oron för föräldrarna, säger Jan-Olof Säll.

På onsdagen har polisen undersökt den lada där en handske som kopplades till Lisa hittades, men det gav ingenting. Under kvällen räknar de också med att avsluta undersökningen av platsen där mobilskalet hittades, några hundra meter från kaféet.

Och sökandet efter den försvunna Lisa genomförs både till lands och till sjöss. Under onsdagen har polisen fått hjälp av kustbevakningen med att söka med båt utmed stränderna i Vänern. Platsen där Lisa försvann i söndags ligger på en höjd nära Vänern.

”Konstigt att någon bara kan försvinna”

Beroende på vad som händer under onsdagen så räknar Missing People med att fortsätta sitt sökande i nya områden under torsdagen. Jan-Olof Säll berättar att Lisas försvinnande har engagerat väldigt många.

– Alla har antingen varit föräldrar eller så har vi varit barn i den åldern och vet hur obehagligt det är att mista en anhörig eller ovissheten som de anhöriga lever i, säger han.

De frivilliga sökarna, bland dem Petra Wersén och Pia Säll, kommer rikta in sig på området väster om kaféet, ner mot Vänern.

– Det är så konstigt hur någon bara kan försvinna sådär. Och att något sådant här händer så nära, säger Petra Wersén.