Ana, 44, misstänks ha mördat svensk professor med stilettklack

Publicerad 2013-06-11

UD: Ambassaden i Washington följer ärendet

Den svenske professorn Stefan Andersson,59, blev huggen minst 25 gånger – med en stilettklack.

Hans 44-åriga flickvän, som åtalats för mord, hävdar att hon agerat i självförsvar.

– En gång sa hon till mig att om någon bråkar med henne, så tar hon fram sin stilettklack och hugger honom i ögat, säger Jim Caroll, en av kvinnans vänner.

Mexikanskan Ana Trujillo, 44, som arbetade som massös, flyttade nyligen in i Stefan Anderssons lyxlägenhet i de förnäma delarna av staden Houston, Texas, uppger amerikanska medier.

I helgen fick polisen larm om ett lägenhetsbråk. När patrullen ringde på svenskens dörr tidigt på söndagsmorgonen öppnade den 44-åriga flickvännen.

Kvinnan, som hade blod på händerna, visade polispatrullen en livlös kropp som låg på golvet mellan hallen och köket.

Det visade sig vara den 59-årige svenske universitetsprofessorn.

Misstänker flickvännen

Han hade 25-30 huggskador i huvudet, nacken och armarna, en del var fyra centimeter djupa, uppger amerikansk press. Enligt polisen kom skadorna från en stilettklack, rapporterar ABC News.

Han dödförklarades på plats.

Den 44-åriga flickvännen togs omgående till förhör och under måndagen gick polisen ut med att hon misstänks ligga bakom mordet.

I måndags ställdes hon inför rätta.

– Vi försöker ta reda på exakt vad som hände under den här natten, säger Sara Kinney, talesperson vid den lokala åklagarmyndigheten, till ABC News.

Vännerna beskriver Ana Trujillo som en person med hett temperament. Hon uppges ha jobbat som massös och använde alias Ana Fox.

Enligt CBS hävdar den utpekade kvinnan att hon agerat i självförsvar. Hon hålls mot en borgen på 100 000 dollar.

– En gång sa hon till mig att om någon bråkar med henne  så tar hon fram sin stilettklack och hugger honom i ögat, säger Jim Caroll, en av kvinnans vänner, till den lokala tv-stationen KHOU.

Universitetet beklagar

Stefan Andersson flyttade från Sverige till USA i början på 90-talet och arbetade som professor på ett universitet i Texas.

– Jag kan bekräfta att en svensk man i 60-årsåldern blivit bragd om livet. Det ska ha skett i lördags. Ambassaden i Washington följer ärendet som sköts av amerikansk polis, säger Sara Brandt Hansen, vid UD:s pressjour.

Under måndagen gick hans arbetsgivare ut med ett pressmeddelande där man uttalade sin sorg över "den tragiska död" som den svenske mannen mött. "Våra tankar går till hans kollegor, familj och vänner under den här svåra tiden", skriver universitetet.

– Han var en talangfull biokemist och en god vän. Han är djupt saknad, säger Jan–Åke Gustafsson, chef för institutionen där Stefan Andersson bedrivit sin forskning de senaste fyra åren, enligt tidningen Houston Chronicle.

Enligt svenska UD hade Stefan Andersson både svenskt och amerikanskt medborgarskap.

– Anhöriga är underrättade, säger Kent Öberg, på UD:s presstjänst.