13 ihjälskjutna i vansinnesdåd

Publicerad 2013-04-09

Tvåårig pojke föll offer för gärningsmannen

Först sköt han sin familj.

Sen gick 60-åringen från hus till hus och sköt grannarna i huvudet.

Sex kvinnor, sex män och en tvåårig pojke miste livet.

Enligt polisen är gärningsmannen en 60-åring man vid namn Ljubisa B. Han ska ha skjutit sex män, sex kvinnor och en tvåårig pojke i sin hemby Velika Ivanča, 50 kilometer söder om huvudstaden Belgrad.

– Alla dödades i sömnen. De är alla släkt till mördaren, säger Milorad Veljovic, Serbiens polischef.

Sköt sin son

I en direktsändning i Serbiens statstelevision, RTS, berättade Milorad Veljovic om alla hittills kända detaljer om det värsta vansinnesdådet i Serbien.

Tragedin inträffade runt femtiden på tisdagsmorgonen. 

– Vi tror att han först sköt ihjäl sin son. Sedan sköt han sin fru och fortsatte vidare till fem grannhus. De flesta är hans släktingar, säger polischefen.

Enligt den serbiska polisen är den misstänkte mördaren en veteran från kriget i Kroatien i början på 1990-talet.

– Han har haft vapenlicens sedan 1981, men oss veterligen hade han inga hälsoproblem och han är inte känd av oss sedan tidigare, säger Milorad Veljovic.

Dödades i sömnen

Enligt polischefen använde mördaren sin pistol av märket CZ 88.

Alla offer sköts i huvudet.

– De flesta dödades i sömnen, en granne sköts när han öppnade dörren. Det är fem hus i byn som är drabbade. En man som gick tidigt till jobbet är den ende som undkom.

Det var gärningsmannens hustru som larmade polisen. Enligt polisen ska han ha försökt döda henne också. Hennes tillstånd har förbättrats, uppger serbiska medier på tisdagseftermiddagen.

– När polisen kom stod han i trädgården och avlossade ett skott mot sitt huvud. Läkarna kämpar för hans liv nu, berättar polischefen.

Enligt polischefen beskrivs Ljubisa B. som en lugn och hederlig man av sina grannar. Han och hans son arbetade på ett slovenskt företag, men blev av med jobbet förra året.

Totalt sköts tolv personer ihjäl på platsen och en 70-årig kvinna dog  på sjukhuset. Gärningsmannen, som försökte begå självmord, och hans hustru vårdas på sjukhus med livshotande skador.

Misslyckades med självmord

Resten av byn upptäckte morden när polis larmades till byn.

– Det var så vi fick veta om massakern. Han var en lugn man, vi har ingen aning om vad som ledde till den här tragedin. Vi har hört att han sköt sin egen son i huvudet, säger chockade grannar till tidningen Blic.rs

Enligt Nada Macura, talesperson på ett sjukhus i Belgrad, försökte mannen till slut döda sig själv men blev allvarligt skadad och vårdas nu på sjukhus.

Dödsskjutningen ska ha inträffat i den Serbiska byn Velika Ivanca, 50 kilometer söder om huvudstaden Belgrad.

Texten uppdateras