Nu ryker de små paketen

Här är alla nya lagar 2006

Uppdaterad 2019-02-26 | Publicerad 2005-12-29

Först var det färdigblossat på krogen.

Och nu går småciggen upp i rök.

Från 1 januari 2006 får inga paket med färre än 19 cigaretter säljas.

Från årsskiftet blir det också förbjudet att sälja cigaretter som lösvara.

Och här är mera nytt på lagfronten från årsskiftet:

Landstingen måste driva minst ett sjukhus i egen regi. Regionsjukhus och regionkliniker får inte lämna över driften till någon annan. Vid överlämning av sjukhus måste ett avtal finnas som förbjuder entreprenören att göra vinst på den verksamhet som uteslutande ska finansieras med offentliga medel och vårdavgifter.

Sänkt reklamskatt. Från 4 till 3 procent av beskattningsvärdet på annonser i allmän nyhetstidning. Reklamskatten i övrigt sänks från 11 till 8 procent.

Gudrunskatten sänks. Skogsägare som drabbades av stormen Gudrun får en skattereduktion för virket från den stormskadade skogen. Gäller virke från stormfälld skog vid 2006-2008 års taxeringar i åtta län: Skåne, Blekinge, Kronoberg, Kalmar, Jönköping, Halland, Västra Götaland och Östergötland.

Mera dna-prov inom brottsbekämpningen. Det blir tillåtet med regelmässiga dna-prov på den som misstänks för brott som kan ge fängelse. Men även på sådana personer som skäligen kan misstänkas för brott.

Maskeringsförbud. Demonstranter förbjuds att helt eller delvis täcka ansiktet så att det försvårar identifikation. Men det går att ansöka om att få vara maskerad i demonstrationssyfte.

Fler ledarhundar. Nya regler ska ge bättre förutsättningar för en ökad produktion av ledarhundar för synskadade.

Mera bidrag blir det till bland annat kvinnors organisering i egna sammanslutningar och till nationella minoriteter, till exempel Sametinget.

Nya vallagar. Det lokala ansvaret för att genomföra val samlas hos kommunerna. Rätten att brevrösta om man befinner sig utomlands permanentas. Och det ska bli lättare att rösta genom ombud.

Mindre krångel för småföretagarna. De slipper de så kallade 3:12-reglerna. Cirka 100000 ägare av mindre företag berörs.

Utlänningsnämnden läggs ned 31 mars 2006. Enskilda ärenden kan därefter inte överlämnas till regeringen för vägledning. Tre länsrätter - Stockholm, Göteborg, Malmö - blir särskilda migrationsdomstolar. Överklaganden hamnar hos kammarrätten i Stockholm.

En ny myndighet Handisam, myndigheten för handikappolitisk samordning, föds. Samtidigt läggs Sisus, Statens institut för särskilt utbildningsstöd, ned.

Fotnot: De lagar och förordningar som berör privatekonomin redogör vi för i en senare artikel.