Fyra av tio riksdagsledamöter har kört för fort

Publicerad 2014-09-30

"Det viktiga är att man respekterar gränserna vid skolor"

Fyra av tio riksdagsledamöter har åkt fast för fortkörning.

Michael Svensson (M) körde 132 km/h på en 90-väg:

– Det viktiga tycker jag är att man väldigt noga respekterar hastighetsgränserna vid skolor, säger han.

311 av den nya riksdagens 349 ledamöter svarade i somras på Aftonbladets fråga "har du blivit tagen för fortkörning?". 128 svarade ja, 41 procent av de svarande.

– Det är något sämre än normalbefolkningen. Men de kanske kör förskräckligt mycket mer än normalbefolkningen, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket.

Är det ett problem att så många lagstiftare brutit mot hastighetsreglerna?

– Man kan vara lika bra lagstiftare om man har egen erfarenhet. Men om man tycker att det är en skitsak, då är det bekymmersamt. För vi är väldigt beroende av att folk inte trampar i gasen när det gäller klimatet och trafiksäkerheten.

Michael Svensson (M) dömdes 2009 till 4000 kronor i penningböter för att han kört 132 km/h på en 90-väg:

– Vi har en modern bilpark och bra motorvägar, de är väl en sak att man trycker lite på gasen där. Det viktiga tycker jag är att man väldigt noga respekterar hastighetsgränserna vid skolor, i 30-, 50- och 70-områden. Men det är klart att alla gränser ska hållas.

Vad tänker du själv om att du körde 132 km/h?

– Man blir förbannad på sig själv, säger Svensson.

Annika Eclund (KD) körde 63 km/h på 50-väg och dömdes för det 2001:

– Vi är landets lagstiftare och ska inte bryta mot lagen. Sen tror jag det är det enda jag har bötfällts för i hela mitt liv.

Är riksdagsledamöter som kört för fort trovärdiga som lagstiftare?

– Riksdagsledamöter är också människor. Om man tycker att riksdagsledamöter ska vara helt felfria, då tror jag inte vi kan uppbringa några politiker, säger Eclund.

Ingemar Nilsson (S) fick 4000 kronor i böter 2007 för att han körde 94 km/h på en 50-väg:

– Det är fullständigt oförsvarligt. Men jag har svårt att se att man för tid och evighet blir diksvalificerad för förtroendeuppdrag för att man har kört för fort, säger Nilsson.

Ulf Carnerius, som är chef för trafikpolisenheten i vid polismyndigheten i Gävleborgs län, säger:

– 128 som kört för fort? Spontant låter siffran hög. Men om det kan vara 40 år sedan, då behöver det inte påverka deras nuvarande värv.

Hälften av de manliga riksdagsledamöterna (53 procent av de svarande) har någon gång blivit tagna för fortkörning, medan bara en fjärdedel av kvinnorna (26 procent) har blivit det. Enligt Claes Tingvall på Trafikverket åker inte heller kvinnorna i normalbefolkningen fast lika mycket för fortkörning som männen.

Utslaget per parti så är det framför allt C- och SD-ledamöterna som åkt fast för fortkörning. Det kan hänga samman med att de oftare bor på landet och därför kör mer bil än andra.

Följ ämnen i artikeln