Äntligen – regn över brandområdet

Publicerad 2014-08-11

Så ska bränderna under jord stoppas

Äntligen. Nu kommer regnet – i cyklonen Berthas spår.

– Vårt mål är att kunna åka härifrån och lämna branden – även om den inte är släckt till 100 procent i alla delar ska den inte utgöra något hot, säger räddningsledare Lars-Göran Uddholm till Aftonbladet.

Samtidigt bygger räddningstjänsten en bred vallgrav.

Bertha kommer till undsättning. Efter soliga dagar kommer ett efterlängtat svar på räddningstjänstens böner. På väg in är resterna av den tropiska cyklonen som nådde orkanstyrka på andra sidan Atlanten, och som har kallats världens värsta oväder.

Ett intensivt lågtryck med regn och åska kom i natt in över Götaland och fronten fortsätter under dagen norrut, där det lokalt kan komma rikligt med regn.

Strax innan klockan 9 på måndagsmorgonen kom de första rapporterna om att regnet börjat falla över Västmanland.

– Det började precis dugga så det har inte dragit i gång än. Det är svårt att säga om det regnar över brandområdet men vi ser mörka moln, säger Aftonbladets reporter Anna Lindberg.

En klass 1-varning är utfärdad och enligt Smhi kommer det kunna regna över 35 millimeter på sina håll.

Branden under kontroll

Men andra åtgärder genomförs också för att ringa in skogsbranden, som nu för första gången anges vara under kontroll.

All obrunnen mark kring det brandhärjade området ska skyddas med en rejält förstärkt begränsningslinje.

I går påbörjades räddningstjänstens arbete med bygget av ett runt 30 centimeter djup ”vallgrav”.

Branden ska inte kunna ta sig förbi det mellan 25 och 50 ­meter breda diket som ska bli fem mil långt, enligt räddningstjänsten.

Som en stor riddarborg

– Vi ska se till att vattnet kommer ner 30 centimeter i marken. Annars kan bränderna under­ ytan ta sig förbi och få spridning under marken, säger räddningsledare Lars-Göran Uddholm till Aftonbladet.

– Det måste vara mycket vatten där så att branden slocknar och inte kommer förbi. Det är en makroriddarborg med vallgrav, fem mil lång.

Enligt Anders Edstam, chef för insatsledningen, handlar bygget om att jobba ner vatten i jorden snarare än att gräva en vallgrav och fylla den med vatten.

–  Man vänder jorden för att komma åt all glöd. Det blir inget synligt ­dike. Man ­använder spadar, spett och strålrör för att släcka under marken. Det är ett hårt hand­arbete, säger han.

Inne i brandområdet kommer det att kunna pyra på vissa ställen framöver, inte synligt, men branden under marken kommer­ att fortsätta. Trots det kommer räddningstjänsten inte att behöva vara på plats hela tiden, menar Lars-Göran Uddholm.

– Vårt mål är att kunna åka härifrån och lämna branden - även om den inte är släckt till 100 procent i alla delar ska den inte utgöra något hot.

’Anpassar oss’

Men om räddningsteamet skulle lämna branden i dag skulle den återantända och sprida sig, enligt Uddholm. Så exakt när de kan lämna skogarna i Västmanland är oklart.

Lars-Göran Uddholm hoppas­ att branden är så pass släckt att räddningstjänsten kan lämna­ någon gång under nästa vecka.

– Vi kommer att trappa ner rätt kraftigt. Vi anpassar oss ­efter behovet och kommer inte­ att ha den här omfattningen på stab och ledning.

Arbetet med vallgraven ­pågår på flera platser samtidigt, räddningstjänsten får hjälp av bland annat militären och Trafikverket med arbetet.

– Den måste vara­ hundra­procentigt säker, annars kan vi inte åka härifrån, säger Lars-Göran Uddholm.