Är det fler än jag som hör sucken av lättnad?

Wolfgang Hansson om omvärldens förväntan

Är det fler än jag som hör den?

Sucken av kollektiv lättnad och förväntan som rullar över jordklotet.

Obama har inte bara trollbundit USA med sitt budskap om ”change”. Den smale killen med den djupa rösten har förfört en hel värld.

Valresultatet är en efterlängtad vitamininjektion. Nu säger alla; välkommen tillbaka till världen, USA.

Även om det är över två månader kvar till Obama verkligen tar över kan man redan känna energin strömma.

Ovissheten om vart USA är på väg är borta. Med den också delar av rädslan för framtiden. Alla vet att det blir tufft, men nu finns det någon vid rodret som inte hämtar inspiration främst från Vilda västern.

Förmodligen vaknade Obama i morse i ett kort lyckorus, ”Wow, I made it.”

Misstänker att det snabbt följdes av ett längre och djupare tvivel, ”Hur ska jag greja det här?”

Vilket är högst mänskligt. Även hos en person med stort ego och självförtroende måste de enorma utmaningarna väcka viss ödmjukhet. USA befinner sig i sin värsta kris sedan 30-talets depression.

Moraliskt, ekonomiskt och maktmässigt.

Den nye presidenten har ett hästjobb framför sig.

Om Obama inte lurat skjortan av väljarna och omvärlden händer snart flera saker.

USA slutar solospela på den internationella arenan. Inga fler krig startas på lösa boliner. Prata i stället för att bomba blir devisen.

Med Obama ska USA åter bli en lyssnare. Inte bara någon som ger ensidiga order av typen ”antingen är ni med oss eller mot oss”.

Redan där är mycket vunnet för att återupprätta förtroendet och vänskapen mellan USA och Europa. Och för att dämpa hatet från delar av den muslimska världen. Vilket kan minska risken för nya terrorattacker.

Arabvärlden har nog aldrig haft så stora förväntningar på en amerikansk president. De kommer åtminstone att ge Obama en chans innan han förkastas.

Obama har lovat att trupperna i Irak börjar tas hem mer eller mindre omedelbart. Guantanamolägret – där USA i terrorkampens namn brutit mot de mänskliga rättigheterna – stängs.

Låter det inte bra?

I all eufori över Obamas seger är det lätt att glömma att han trots allt är president i USA. Han sätter amerikanska intressen främst. Inte minst för ekonomin.

I värsta fall kan det betyda murar för att skydda amerikanska produkter. Sånt kan drabba ett exportberoende land som Sverige.

Oron över ekonomin var helt avgörande för amerikanernas val av Obama. För 62 procent var det den viktigaste frågan. Väljarna tyckte att han hanterat finanskrisen bättre än McCain, som i praktiken förlorade valet med sitt virriga och impulsiva uppträdande under krisens inledning.

Den stora utmaningen återstår. Att dra upp USA ur en djup recession. Varslen och arbetslösheten har ökat kraftigt. Bostadspriserna fortsätter falla vilket gör att allt fler amerikaner riskerar att förlora sina hem.

Obama är inte rädd för att sätta in statliga stimulansåtgärder, men räcker det?

Risken är överhängande att Obama måste bryta en del av sina vallöften. En allmän sjukförsäkring blir svårt att genomföra när president

George W Bush med en kombination av skattesänkningar och Irakkrig producerat ett rekordstort budgetunderskott.

Hemtagningen av trupper från Irak är inte detsamma som ett slut på kriget.

Obama tänker dessutom flytta en del av Iraktrupperna till Afghanistan där talibanerna vinner terräng. Känns inte som en gjuten lösning på den konflikten. Det kan bli ett nytt Irak.

Obama har alla chanser att bli historisk. Inte bara för att han är svart. Han kan bli den president som för oss in i en ny, modernare världsordning. Där USA fortfarande spelar en huvudroll men inte behöver dominera för att känna sig trygg.

Obama bär en tung börda på sina axlar. Pallar han?