Kenyas våld alltmer etniskt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-01

Uppemot 300 människor har dödats i Kenya de senaste dagarna. Det tvivelaktiga omvalet av president Mwai Kibaki har dragit i gång våldsamheter med otäcka drag av etnisk konflikt. Tusentals söker skydd i kyrkor.

Ett presidentval fullspäckat av anklagelser om fusk har slungat en av Afrikas stabilaste demokratier in i en våldsam konflikt med etniska förtecken. Sedan valet i torsdags har över 300 människor dödats, enligt AFP:s beräkningar. De flesta har mist livet av polisskott, men många har slaktats, i vissa fall av macheter i händerna på en rivaliserande etnisk grupp.

– Människor slaktas som kycklingar och polisen gör ingenting. Mungiki (en etnisk grupp, TT:s anm) kommer med splitternya macheter. Någon understödjer dem, detta är politiskt våld, sade 28-årige Morgan Owino från västra Kenya.

5000 i katedral

De flesta dödsfallen rapporteras just från västra Kenya, där oppositionen har ett starkt fäste. Ett 30-tal människor brändes på tisdagen till döds i en kyrka, där de tagit sin tillflykt utanför staden Eldoret. Offren kom främst från den etniska gruppen kikuyu, som traditionellt stödjer den omvalde presidenten Mwai Kibaki.

Uppemot 5000 människor har sökt skydd i katedralen i Eldoret, säger den irländske prästen Paul Brennan. Tusentals andra – främst kikuyuer – har tagit sin tillflykt till andra kyrkor i och kring staden.

– Hus bränns ned. Det är för farligt att gå ut och räkna de döda, säger Brennan.

Minst 70000 människor har drivits på flykt i västra Kenya, enligt uppgifter från Röda korset i Kenya.

Luo bakom Odinga

Oppositionsledaren Raila Odinga finner starkast stöd hos gruppen luo, som tillsammans med sin presidentkandidat känner sig bestulen på segern i presidentvalet av Kibaki.

– Hur kan en man lura en hel nation? Om ett gerillakrig börjar är jag redo att delta, säger en oppositionsanhängare i huvudstaden Nairobi.

Odinga gavs segern i opinionsundersökningar före valet och även under den tidiga rapporteringen av valresultatet. Dessutom vann Odingas parti stort över Kibakis i parlamentsvalet som också hölls i torsdags.

Men sedan bromsades räkningen av presidentrösterna, varpå oppositionen anklagade regeringen för att manipulera resultatet för att kunna utropa Kibaki till omvald president. I söndags förklarade valkommissionen att Kibaki vunnit knappt, och då exploderade de missnöjesyttringar som redan hade börjat märkas runt om i landet. Rapporterna om upplopp, plundringar, bränder, polisskott och machetehugg började dugga allt tätare.

EU kritiserar

President Kibaki föreslog på tisdagen dialog med oppositionen för att få slut på våldet, men Odinga har hittills varit benhård i sitt krav att Kibaki måste ta tillbaka sin proklamerade seger.

På tisdagen upprepade också EU:s valövervakare sin kritik mot presidentvalet. ”Rösträkningen stördes av brist på öppenhet, vilket ökar oron för att slutresultatet inte är korrekt”, hette det. EU krävde en oberoende granskning av valresultatet.

– Nu måste de ansvariga göra sitt yttersta för att såväl stoppa våldet som för att fullt ut klarlägga vad som hänt i samband med röstsammanräkningen, kommenterade Sveriges utrikesminister Carl Bildt i ett pressmeddelande.