Direkt nej till barnmorskors krav på högre lön

Uppdaterad 2021-11-06 | Publicerad 2021-11-05

Barnmorskor på Södersjukhuset kräver 8000 kronor mer i lön, rapporterar DN.

Det säger regionen nej till.

– Lönefrågor ska hanteras i ordinarie löneförhandlingar, säger regionens förlossningssamordnare Nicole Silverstolpe till Sveriges Radio Ekot.

Aftonbladet har varit i kontakt med ett flertal barnmorskor i Stockholm som vittnar om att situationen på regionens förlossningsavdelningar är ohållbar.

Ett stort antal barnmorskor har redan sagt upp sig. Andra uppger att de kommer lämna in sin avskedsansökan, om arbetsmiljön inte förbättras.

På Södersjukhuset i Stockholm kräver nu barnmorskorna upp till 8000 kronor mer i månaden för att stanna kvar.

Kraven framförs i ett brev till sjukhusledningen och regionen, skriver Dagens Nyheter.

I brevet kräver barnmorskorna på Sös löneförhöjningar på 8 000 kronor för barnmorskor med över 10 års erfarenhet i yrket, 6 000 kronor för barnmorskor med 6-10 år i yrket, 4 000 kronor för barnmorskor med 3-5 år i yrket och 2 000 kronor till dem med 0-2 år i yrket.

Tidningen skriver också att medianlönen för barnmorskorna på Södersjukhusets förlossningsklinik är 40 250 kronor i månaden, medellönen är 41 869 kronor.

Nej till högre lön – ska hanteras i ordinarie löneförhandlingar

Men kravet på högre lön säger Region Stockholm direkt nej till, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Lönefrågor ska hanteras i ordinarie löneförhandlingar, säger regionens förlossningssamordnare Nicole Silverstolpe.

Hon säger också att kravet om högre löner kom under fredagen. Kraven på ökad grundbemanning och individanpassad arbetstid jobbar hon fortsatt med att lösa, uppger hon till radion.

Lista med åtgärder – upp till bevis

I onsdags lade Region Stockholm fram en lista med åtgärder som ska lösa den akuta situationen inom förlossningsvården.

– Nu pågår ett intensivt arbete tillsammans med verksamheterna och sjukhusledningarna. Alla involverade tar situationen på största allvar och är angelägna om att vi hittar de lösningar som krävs. Jag har mandat och de verktyg som behövs från regionledningen för att kunna arbeta brett och förutsättningslöst, säger Nicole Silverstolpe, regionens förlossningssamordnare, tidigare i veckan.

Vårdförbundet har ställt sig frågande till om regionen kommer hålla sina löften till barnmorskorna.

– Barnmorskorna måste se att regionen verkligen menar allvar med det här. Det är ett steg i rätt riktning och nu är det upp till bevis om man menar allvar med det här, sade Emma Jonsson, barnmorska och ordförande för Vårdförbundet i Stockholm, efter att kravlistan lagts fram.