Hundsmugglarna tar till nya trick

Jan Samuelsson/TT

Publicerad 2022-04-09

Tusentals hundar förs in i Sverige varje år. En del smugglas in. Arkivbild.

Hundtransporterna till Sverige kan vara mera omfattande än vad myndigheterna tidigare antagit.

Hundsmugglarna tar dessutom till nya trick för att undkomma rättvisan.

Under pandemin skaffade allt fler hund. Den ökade efterfrågan blev ett incitament för hundhandlare att importera hundar för försäljningen i Sverige.

Fram till nyligen fanns det inte några exakta uppgifter över hur många hundtransporter som görs till Sverige, bara en försiktig uppskattning på cirka 500 om året. För att få bättre vetskap genomförde länsstyrelsen Skåne förra året en stickprovsundersökning av djurtransporterna. Den indikerar att hundtransporterna är betydligt fler än myndigheterna tidigare trott. Länsstyrelsen Skåne uppskattar att det görs 10 000-15 000 hundtransporter till Sverige årligen. De stora volymerna oroar myndigheten.

– Tyvärr är en del av dem olovliga hundtransporter och ibland organiserad hundsmuggling. Det ökar risken att få in rabies och andra sjukdomar till Sverige, säger djurskyddsinspektör Sonia Ögren Kull på länsstyrelsen.

Smugglarnas nya knep

Smugglarna har också blivit mer förslagna.

– När smugglingen ökade för fem-sex år sedan gömdes valpar helt utan papper i bagageutrymmet. Men i dag har kontrollerna blivit bättre och det vi ser i dag är att de som importerar hundar illegalt gärna vill att det ska se rätt ut utifrån, säger Sonia Ögren Kull.

– Vi har upplevt att många försäljare skaffar sig tillstånd för att det ska se bra ut. Men sen när man börjar gräva i det så visar det sig de papper man har med sig inte stämmer, att många av passen är falska.

Tillstånd från länsstyrelsen för hundförsäljning och uppfödning behöver den som föder upp mer än två kullar per år eller säljer fler än två hundar per år som någon annan fött upp. Ansökningarna om tillstånd har ökat de senaste åren; 2017 inkom 196 ansökningar, 2020 steg antalet till 338 ansökningar och förra året gjordes 374 ansökningar.

Fler brister

Länsstyrelsen oroas också av förhållandena för djuren under själva transporten. De kan till exempel fraktas i fordon som inte är godkända för transport och i för små burar som inte är förankrade. Tolv procent av de kontrollerade transporterna under stickprovsundersökningen förra året hade så allvarliga brister att de avvisades direkt vid gränsen.

Tullverkets statistik visar samma trend: myndigheten har aldrig tidigare stoppat så många hundar som under förra året. 2021 stoppades 523 hundar till skillnad från 294 hundar året före.

Flera myndigheter är inblandade i övervakningen av hundimporten. Vid gränsen kontrollerar Tullverket kontrollanter både själva transporten och att importdjurens papper är i ordning. Om det uppstår frågetecken kontaktas Jordbruksverket, som kan besluta om avvisning av djuren eller, om avvisning inte är möjlig, avlivning. Importören kan också få ett beslut om hemisolering som innebär att hunden inte får lämna sitt hem eller ha kontakt med andra hundar. Men enligt Sonia Ögren Kull finns det brister i kontrollen av hemisoleringsbesluten.

Kontroller hos ägaren

Tullverket brukar informera länsstyrelsen om tveksamma transporter och eftersom länsstyrelsen har ansvar för att se till att djurskyddslagen följs utför myndigheten ofta djurskyddskontroller hemma hos djurägaren.

– Men det är vanligt att hundarna som fått hemisoleringsbeslut inte finns kvar när vi kommer dit. Hemisolering kan vara ett bra beslut, men problemet är att Jordbruksverket inte följer upp besluten, säger hon.

Simon Löfgren är biträdande enhetschef på Jordbruksverket.

– Kommer djuren från länder där risken för rabies är låg, till exempel Norge, så är det lämpligt med hemisoleringsbeslut. Vi genomför ingen omfattande uppföljning av de besluten eftersom riskerna är så oerhört låga. Men kommer djuret från ett land där rabies inte är under kontroll, till exempel Ryssland, så skickas djuret tillbaka - och går inte det så blir det avlivning, säger Simon Löfgren.

Omöjligt uppdrag

Nyligen åtalades tre personer i Halland för sitt deltagande i hundsmuggling från Litauen. Men hur vanligt det är med anmälningar, åtal och domar i hundsmugglingsmål går inte att utläsa i Brås statistik eftersom det inte finns specifik data för hundsmuggling.

Och trots att Tullverket under förra året skickade tillbaka 377 hundar, avlivade 86 hundar och fattade beslut om hemisolering/karantän för 46 hundar, så slinker det igenom tvivelaktiga transporter.

– Jag kan inte sticka under stol med att med 200 medarbetare som ska täcka Skåne och Blekinge med sina många hamnar så har vi inte resurser att vara överallt alla tider på dygnet, säger Håkan Hansson, biträdande kontrollchef på Tullverket i region Syd.

Följ ämnen i artikeln