Lyckseles förlossning sommarstänger

TT

Publicerad 2021-07-05

Blivande föräldrar hänvisas till Umeå eller Skellefteå när förlossningsenheten i Lycksele håller sommarstängt. Arkivbild.

Förlossningsenheten i Lycksele håller stängt under tre veckor i sommar med start den 26 juli på grund av brist på barnmorskor, meddelar Region Västerbotten.

Blivande föräldrar hänvisas i stället till Umeå eller Skellefteå.

Gravida har fått motstridiga besked i flera omgångar gällande förlossningsenheten i Lycksele.

I början av juni var bedömningen att sommarstängning kunde undvikas, tack vare att barnmorskorna själva sett över schemat och löst bemanningen. Men Region Västerbotten skriver nu i ett pressmeddelande att det trots ansträngningarna inte går att hålla enheten öppen hela sommaren. Blivande föräldrar kommer i stället att hänvisas till Umeå eller Skellefteå och för dem som vill kan regionen ordna boende i dessa städer i väntan på förlossningen.

”Medarbetarna har varit angelägna om att bidra till en lösning och tagit många extra pass. Men trots alla ansträngningar har vi inte tillräckligt många barnmorskor i länet för att bemanna våra tre förlossningsenheter i sommar”, säger sjukvårdsdirektör Brita Winsa i pressmeddelandet.

Alla blivande föräldrar som berörs kommer att kontaktas av regionen.