Alla vill ha McCain

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-05

”Super Tuesday” kan göra 71-åringen till republikansk kandidat

VAR KRIGSFÅNGE I natt, när 24 delstater röstat, kan John McCain bli republikanernas presidentkandidat. Han gör det med löften om krig mot terrorismen och fortsatt närvaro i Irak – och med en gedigen militär bakgrund som stridspilot och krigsfånge i ryggen.

FAIRFIELD, CONNECTICUT. Den gamle krigsfången hälsar hastigt.

Men jag hinner ändå uppfatta att han har ett handslag lika fast som berget runt farmen han äger hemma i Arizona.

Och det är ju bra.

För i natt kan kan John McCain bli republikansk presidentkandidat.

Här skakar Aftonbladets Per Bjurman hand med republikanernas presidentkandidat John McCain.

Efter ett valmöte i gymnastiksalen på Sacred Heart-universitetet i Fairfield, Connecticut, får jag en tiondels sekund med den 71-årige senatorn som i natt, efter ”Super Tuesday”, kan stå som segrare i det republikanska primärvalet.

Dejten kräver sin man.

Ett tusental supportrar har kommit till den småunkna baskethallen och sedan McCain förklarat att han tänker ”följa Usama Bin Laden till helvetes portar” vill alla trycka hans knotiga hand.

Avgör racet i natt

Fullständigt kaos utbryter runt avspärrningsrepen: partifunktionärer ramlar över bord, rödmosiga pensionärer sätter armbågar i revbenen på tonårstjejer, fotografer klättrar på ryggarna på småbarnsfamiljer. Men på något sätt lyckas jag hitta ett avskilt hörn precis vid utgången och där får jag svängrum nog att tilltvinga mig en hälsning.

Det går fort, jag föräras ett vänligt leende och en handskakning. Men jag hinner notera att ranchägaren från Sedona i Arizona har bra tryck i nyporna. Handslaget är fast och förtroendeingivande. Vilket känns tryggt.

Det tillhör de facto en person som om mindre än ett år kan vara världens mäktigaste man.

För medan demokraterna är indragna i en oerhört jämn och oviss ”Super Tuesday”-rysare tyder allt på att McCain avgör det republikanska racet i natt.

Och i ett reguljärt val råder det inga tvivel om att McCain har en bra chans mot både Hillary Clinton och Barack Obama.

Attraherar demokrater

Den konservativa flanken i det egna partiet må hata honom för hans påstått liberala hållning i frågor om bland annat illegal invandring och tortyr, men han tros i högre grad än någon annan republikan kunna attrahera demokrater med dragning åt den politiska mitten.

Å ena sidan är ”Mac” nämligen en påfallande mjuk republikan som inte tvekat att gå

emot partikamraterna vad gäller till exempel omfattande skattesänkningar – å andra sidan uttalad hök i utrikespolitiska frågor. Han vill inte avsluta Irak-kriget förrän ”ärbar seger” är säkrad och understryker ständigt att kriget mot vad han kallar den ”radikala islamistiska extremismen” är det nya decenniets stora utmaning.

– Och jag kommer aldrig, aldrig att ge upp, säger han till publiken i Fairfield.

Var stridspilot i Vietnam

Bilden av Arizona-senatorn som expert på försvars- och säkerhetsfrågor, själva grundsatsen i hela McCain-kampanjen, bottnar i egna handfasta erfarenheter.

John McCain var stridspilot under Vietnam-kriget och sköts 1967 ner över Hanoi.

Därefter tillbringade han fem år i ett nordvietnamesiskt fångläger och utsattes vid upprepade tillfällen för tortyr – en upplevelse som ligger till grund för ett kategoriskt motstånd mot Bush-administrationens försök att få vissa former av tortyr godkända.

Den hjältestoryn anses ge tyngd åt argumenten och imponerar på hela den amerikanska valmanskåren.

Kan bli äldste presidenten

Det gör däremot inte det faktum att McCain, 71, skulle bli den äldste presidenten i USA:s historia.

Ronald Reagan var ”bara” 69 år när han valdes och behövde inte fira sin 80-årsdag i Ovala rummet – ett öde som väntar ”Mac” om han sitter två mandatperioder.

Det låter väldigt gammalt.

Å andra sidan:

Han har handslag som vittnar om vitaliteten hos en tonåring.

Ekonominyheter som påverkar din privatekonomi |
Aftonbladet
Aftonbladets
bloggar
om supertisdagen, kandidaterna och
valet