Nordkoreas gps-trick ”hot mot flygtrafiken”

Uppdaterad 2016-04-12 | Publicerad 2016-04-11

Nu varnar Sydkorea för Kim Jong-Uns senaste tekniktaktik.

Diktaturen anklagas för att blockera gps-signaler.

– Det utgör ett hot mot civil flygtrafik, säger Sydkoreas FN-ambassadör Oh Joon.

Nordkorea anklagas för att blockera positioneringssystemet gps i Sydkorea, uppger Reuters.

Sydkoreas FN-ambassadör Oh Joon uppger att Kim Jong-Uns taktik är ett hot mot den civila flygtrafiken i området och att de bryter mot internationella överenskommelser.

Oh Joon uppger i ett uttalande att gps-signalerna den senaste tiden har störts ett flertal gånger och källan till störningarna ska vara ett flertal olika områden i Nordkorea. Bland annat från Pyongyang, Kumgang och Kaesong, enligt Reuters.

– Gps-störningarna från Nordkorea är en provokation som utgör ett hit mot säkerheten i Sydkorea och underminerar säkerheten för civila kommunikationer som flygtrafik, säger Oh Joon enligt Reuters.

Redan 1 april varnade Sydkorea diktaturen och krävde ett omedelbart stopp för signalstörningarna. Men trots hoten från Seoul så har inte Nordkorea svarat.

Utför vapentester

Spänningarna mellan grannländerna är höga efter att diktaturen den senaste tiden genomfört ett flertal raketuppskjutningar, som omvärldens experter anser är vapentester. Så sent som i helgen uppgav Kim Jong-Un att de utfört ett lyckat test av en motor skapad för en så kallad interkontinental robot (ICBM), som skulle ”garantera” ett eventuellt kärnvapenanfall mot USA.

I början av januari genomförde landet sitt fjärde kärnvapenprov, vilket fick FN:s säkerhetsråd att besluta om ytterligare sanktioner mot landet. Utöver dessa har USA och Sydkorea infört separata sanktioner.

Följ ämnen i artikeln