Experter: ”Solbrist är lika illa som rökning”

Publicerad 2016-06-28

Att undvika sol i hälsosyfte kan ge motsatt effekt.

Följare av rådet ”ju mindre sol, desto bättre” verkar förkorta sin livslängd med mellan 0,5 till 2 år, enligt två svenska forskare.

”Att undvika solen ger med andra ord lika stor risk för död som rökning”, skriver forskarna på SVT:s Opinion.

En hälsosam avhållsamhet från solen är något många av oss vuxit upp med som uppfordrande råd.

Men en överdrift av solbrist kan ge motsatt effekt från den önskande, varnar två svenska forskare.

Ger nya rön

I en debattartikel skriver de båda överläkarna Pelle Lindqvist och Håkan Olsson att nya rön visar att undvikande av solexponering är en stor riskfaktor för vår hälsa.

”Vi ser att kvinnor som undviker solen fördubblar sin risk i kardiovaskulär sjukdom såsom hjärtinfarkt, stroke och blodproppar. Dubbelt så många som inte solar insjuknar även i ”andra” sjukdomar så som diabetes, ms och lungsjukdom”, skriver de svenska läkarna i sin debattartikel.

Docenten Lindqvist och professor Olsson uppger att ickerökande/ickesolare har lika stor risk för tidigare död som rökare/storsolare, och att människor i Norden sannolikt blivit bleka för att det ger en fördel i vårt klimat.

Vidare uppges rödhåriga vara de som sannolikt är bäst anpassade för det solfattiga Skandinavien, då de tros behöva minst sol för sin hälsas skull.

”Sola varje dag”

Att skydda huden med solkräm påstås däremot vara en dåligt vetenskapligt förankrad metod för att undvika melanom, hudcancer.

”Melanomrisken ökar när man översolar (till exempel är ute länge med solkräm), bränner sig (får blåsor med mera) och vid överdrivet solarieanvändande. Samtidigt vet vi att de som har utomhusarbete inte ökar sin melanomrisk. En daglig solexponering ökar alltså inte risken för melanom”, skriver forskarna.

De råder istället till att ”sola lagom varje dag”, gärna en kort stund mitt på dagen där de bästa strålarna finns.

Följ ämnen i artikeln