Nya anklagelser om sexövergrepp mot Donald Trump

Uppdaterad 2016-10-15 | Publicerad 2016-10-14

Akut läge för miljardären: ”Kampanjen i fritt fall”

NEW YORK. Nu träder ytterligare två kvinnor fram och berättar att de blivit antastade av den republikanska presidentkandidaten Donald Trump.

Fotografen Kristin Anderson vittnar om hur Trump förde in handen under kjolen och rörde vid hennes underliv på en nattklubb på 1990-talet.

Tidigare ”The Apprentice”-deltagaren Summer Zervos uppger att miljardären tafsade på henne under ett möte 2007.

De senaste sju dagarna har varit en mardröm för den republikanske presidentkandidaten Donald Trump. I fredags läckte skandalfilmen från 2005, då han hörs fälla grova uttalanden om att tvinga sig på kvinnor. Videon fick tunga republikaner att överge hans kampanj.

Under söndagens presidentdebatt förnekade Trump att han skulle ha begått sexuella övergrepp. Det fick flera kvinnor att träda fram och berätta om hur fastighetsmogulen antastat dem.

Rörde vid underlivet

Nu går två nya kvinnor ut och berättar om Trumps övergrepp. Fotografen Kristin Andersen säger till Washington Post att affärsmannen antastade henne på en nattklubb i New York på 1990-talet.

Vid tidpunkte försökte hon slå igenom som modell. För tidningen berättar den nu 46-åriga Andersen att Trump förde in sin hand under hennes kjol och rörde vid hennes underliv utanpå trosorna. Hon förde genast bort miljardärens hand, och gick från platsen.

– Jag och mina vänner tyckte att det var väldigt äckligt. Vi sa till varandra ”Ok, Donald är äcklig, nu går vi vidare”, säger hon.

Under en presskonferens på fredagen trädde även Summer Zervos, tidigare deltagare i Trumps tv-succé ”The Apprentice”, fram och berättade om övergrepp hon utsatts för. Under ett affärsmöte 2007 ska Trump ha tafsat och kysst henne mot hennes vilja.

– Donald, innan du kan bli USA:s president måste du lära dig hur man behandlar kvinnor med respekt. Bara dina ord är fruktansvärda. Vita huset är inget omklädningsrum, sa Zervos advokat Gloria Allred, med hänvisning till Trumps försök att förklara orden i skandalvideon från 2005.

”Inte mitt förstahandsval”

Under ett valmöte i North Carolina nekade Donald Trump än en gång till alla anklagelser som riktas mot honom. Han kastade också fram nya hån mot kvinnornas utseende.

– När du såg den där fruktansvärda kvinnan i går kväll sa du: ”Jag skulle inte tro det”, sa han om journalisten Natasha Stoynoff, som anklagat honom för att ha antastat henne när hon arbetade med ett reportage om paret Trump.

Om Jessica Leeds, som hävdar att Donald Trump kysst och tafsat på henne under en flygning, sa han:

– Tro mig, hon skulle inte vara mitt förstahandsval.

”Ett vägskäl i historien”

I ett tal på torsdagen försökte Donald Trump elda på massorna genom att beskriva valdagen den 8 november som ”den sista chansen” ändra riktningen på samhällsutvecklingen i USA:

– Det här är inte bara ett vanligt val. Det är ett vägskäl i historien av vår civilisation, som kommer avgöra om vi, det amerikanska folket, kan ta tillbaka kontrollen över regeringen.

Men de dramatiska orden verkar inte ha ökat Donald Trumps väljarstöd. Efter videoläckan och sexbrotts-anklagelserna har han backat i alla opinionsundersökningar.

”Kartan kollapsar”

En ny nationell mätning från Fox News visar att Hillary Clinton har stöd av 45 procent av väljarkåren. Motsvarande siffra för Trump är 38. Förra veckan var ställningen 44/42 till Clintons favör.

Opinionsundersökningarna på delstatsnivå är inte heller någon rolig läsning för Trump-kampanjen. I flera traditionellt mycket starka republikanska fästen – som Arizona, Alaska och Utah, är det mycket jämnt mellan Clinton och Trump.

”Valkartan kollapsar runt Donald Trump och kampanjen är i fritt fall”, skriver Washington Post i en analys av läget.

Kan komma tillbaka

Många bedömare lyfter fram Philadelphias förorter som avgörande för att vinna delstaten Pennsylvania, och i förlängningen hela presidentvalet. De generellt sett högutbildade och välbärgade väljarna i förorterna tenderar att rösta demokratiskt, medan staten som helhet lutar åt Republikanerna. Därför är det av kritisk betydelse för Clinton att vinna där.

Och det ser lovande ut. En mätning från Bloomberg News visar att den demokratiska kandidaten har ett försprång på 28 procentenheter i de områdena.

– Kartan såg lovande ut för Clinton i början av racet, och den ser ännu bättre ut för henne mot slutet, säger Whit Ayres, republikansk opinionsexpert, till CNN.

Men loppet är långtifrån avgjort. Sajten politico.com har en panel av aktivister, politiska experter och strateger i elva vågmästarstater. Bland republikanerna i den samlingen tror 76 procent att Donald Trump kan resa sig igen.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  Presidenter – och maktsugna kandidater