Bageribråk efter ’skitmjöls’-attack

Uppdaterad 2012-08-07 | Publicerad 2012-08-06

Bagaren Sebastien Boudet anklagar Jan Hedh för att ha sålt sin själ för pengar.

Det jäser mellan kändisbagaren Sebastien Boudet och den kände konditorn Jan Hedh.

Boudet hävdar att Hedh marknadsför ”ett skitmjöl”. Hedh hotar nu att stämma Boudet för förtal:

– Han misskrediterar mig, säger Hedh.

Jan Hedh.

Sebastien Boudet är känd för sina surdegsbröd, som han skriver om på den välbesökta bloggen Brödpassion. Flera gånger har han där kritiserat att konditorimästaren och VM-medaljören Jan Hedh gör reklam för ett vetemjölsmärke.

Boudet anser att det är ett skitmjöl, att Hedh har sålt sin själ för pengar och att han skämmer ut alla andra bagare.

I början av juli fick Boudet ett brev från Jan Hedhs advokat Marie Alwå, som hävdar att påståendena "kan betraktas som förtal":

– Vänligen upphör med dessa uttalanden annars tvingas vi vidta rättsliga åtgärder, avslutar Alwå brevet.

Mårten Schultz, professor i civilrätt, är tveksam till om Boudets uttalanden är straffbara:

– Det är otroligt svårt att avgöra utifrån det korta brevet, men det låter inte alls allvarligt.

När Sebastien Boudet fick brevet ringde han upp Hedh, som ville att Boudet skulle ta bort kritiken från bloggen. I stället lade Boudet ut Hedhs brev på sin blogg:

– Det här är ett skitmjöl som är laddat med tillsatser, säger Boudet till Aftonbladet.

Mjölet i fråga innehåller bland annat gluten och askorbinsyra. Enligt Boudet ökar gluten risken för kroniska sjukdomar. Han är inte orolig för en eventuell stämning:

– Det blir bara dålig reklam för Hedh, säger Sebastien Boudet.

Jan Hedh har ännu inte bestämt sig för om han ska stämma Boudet för förtal, men säger till Aftonbladet:

– Jag tycker att han misskrediterar mig. Jag har bakat med detta förstaklassmjöl i 30 år. 90 procent av allt mjöl innehåller askorbinsyra och gluten.

Enligt Boudet är gluten inte bra för immunförsvaret?

– Det har jag inte hört talas om, säger Jan Hedh.