Silvia: Apan var min bästa vän

Uppdaterad 2012-04-05 | Publicerad 2012-04-04

Drottning Silvia berättar i en intervju med barntidningen Kamratposten öppenhjärtigt om sin bästa vän Mickey.

En apa som hon hade som husdjur som nioåring.

– Han kunde lyssna och visste exakt när jag var ledsen eller glad.

Drottningen berättar för tidningen att hennes föräldrar hade fått apan Mickey som tack av ett par missionärer när de skänkt mediciner. I dag tycker drottningen att det egentligen inte är lämpligt att ha en apa som husdjur. Men för den då nioåriga Silvia Sommerlath blev Mickey blev mer som en riktig vän än ett djur.

Närmade sig försiktigt

När hon fick apan var han fruktansvärt arg och rädd, berättar drottningen. Han hade transporterats till familjen i en liten trälåda med lufthål. Men Silvia som förstod att apan var rädd hade tålamod och närmade sig djuret med stor försiktighet.

– Jag sjöng och hade roligt, men jag låtsades inte om honom. Nästa dag gjorde jag samma sak, fast lite närmare. Till slut kom jag ända fram till honom och sedan den dagen var vi bästa vänner, säger hon till Kamratposten.

"Väldigt busig"

Under de fyra år som de fick tillsammans växte de ihop. Eftersom Mickey gjorde så många mänskliga saker minns drottningen att hon brukade undra om han var en apa eller en människa. 

– Han kunde lyssna och visste exakt när jag var ledsen eller glad. Då följde han mig och tröstade mig. Jag hade honom i fyra år. Han var väldigt nyfiken och förstörde mycket hemma. Ibland rymde han och en gång klättrade han upp på grannens tak och hade sönder tv-antennen. En annan gång stal han all frukt för dem. Han var väldigt busig.