Dags för rättegång i matchfixningsskandalen

TT TT

Publicerad 2018-11-29

Två före detta fotbollsspelare står inför rätta för matchfixning. Arkivbild.

Matchfixningsskandalen inför mötet mellan IFK Göteborg och AIK förra året skakade om svensk fotboll.

I dag inleds rättegången vid Stockholms tingsrätt, där två före detta fotbollsspelare står åtalade för grovt mutbrott.

Båda nekar till brott.

Följ ämnen
IFK Göteborg

Det kom mer eller mindre från ingenstans.

Med bara några timmar kvar till avspark i det allsvenska klassikermötet mellan IFK Göteborg och AIK den 18 maj 2017 uppdagades ett matchfixningsförsök. AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos var den som blåste i visslan och larmade sin klubbledning efter att han erbjudits en stor summa pengar för att påverka resultatet i matchen.

– Det handlar ytterst inte om en enskild match. Det är en allvarlig attack och ett kuppförsök mot svensk fotboll. Det kommer vi aldrig, aldrig att acceptera och därför är det viktigt att vi agerar med kraft, sade Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand vid en presskonferens där och då.

Matchen stoppades, flyttades till ett annat datum, och en förundersökning inleddes.

”Det är skitsnack”

Nu, ett och ett halvt år senare som resultat av undersökningen, inleds rättegången i fallet, där två före detta fotbollsspelare är huvudmisstänkta.

Duon är åtalade för grovt mutbrott, och båda nekar till anklagelserna.

– Jag respekterar allas åsikt, men fakta kvarstår: Det här hände aldrig. Det är skitsnack. Absolut skitsnack. Det är otroligt att ett vanligt samtal med en kompis kan leda till något sådant här och det gör mig så arg, sade en av de mutbrottsanklagade före detta fotbollsspelarna till Dagens Nyheter förra veckan.

Spelade för fyra miljoner

Det var i september som kammaråklagare Johan Lindmark väckte åtal mot de två ex-fotbollsspelarna, där ett samtal på en restaurang i Stockholm den 16 maj, och Kenny Stamatopoulos vittnesmål från detta samtal, står i fokus.

Den ena åtalade fotbollsspelaren har enligt SVT:s Uppdrag granskning en gedigen historia av betting, där han under perioden januari 2015 till sommaren 2018 spelat för fyra miljoner kronor. Den andre menar att fallet som sådant har hamnat i ett visst skimmer på grund av Svenska fotbollförbundets uttalade kamp mot matchfixning.

– De behöver ett högprofilerat fall och då vänder de sig mot mig, sade han till DN.