Sträng markering mot rysk kränkning

Publicerad 2014-11-09

Den 17 september kränkte två ryska attackplan svenskt luftrum.

Ryssland förnekade och Sveriges svar blev skarpt.

”Flyg med bättre säkerhetsmarginal”, är budskapet från departementsrådet på Utrikesdepartementet, skriver Svenska Dagbladet.

Den 17 september i år kränkte två avancerade ryska attackplan svenskt luftrum. När ett svenskt Gripenplan som redan var i luften styrde mot de ryska planen så vände de inte tillbaka, utan svängde flackt ut ur det svenska luftrummet.

Ytterliga två Gripenplan från incidentberedskapen sattes in mot de ryska planen, skriver Svenska Dagbladet.

Kränkningen varade i 30 sekunder. Carl Bildt beskrev händelsen som ”den allvarligaste flygkränkning från rysk sida som ägt rum under de år jag varit utrikesminister

Det är sedan tidigare känt att den ryske ambassadören Victor Tatarintsev kallades upp till UD fredagen den 19 september för att motta en protest från utrikesrådet Torbjörn Sohlström.

– Han framförde en protest mot den här allvarliga kränkningen och sa att vi ser allvarligt på händelsen och att den inte får upprepas, sa Erik Zsiga, pressekreterare åt dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M).

Sohlström överlämnade också ett så kallat ”aide-mémoire”, ett dokument som angav exakta positioner och tidpunkter för de ryska planen när de passerade in och ut ur svenskt territorium.

Ryssland förnekade kränkning

Nya uppgifter i Svenska Dagbladet gör nu gällande att Ryssland reagerade på ett oväntat sätt. Det normala är att det land som kränkt annat lands luftrum ber om ursäkt eller man inte alls svarar på protesten. Ryssland menade i stället att man inte alls kränkt svenskt luftrum. Man överlämnade ett eget ”aide-mémoire” efter att man kontrollerat sina plans positioner.

– Ryssland har framfört att de inte varit där, säger Peter Ericson som är chef för UD:s säkerhetspolitiska enhet, till SvD.

Från Sveriges sida valde man då att noggrant kontrollera sina bevis, bland annat radarbilder. Materialet visade att de ryska planen visst hade kränkt svenskt luftrum.

En starkare markering

Utrikesdepartementet kallade åter till sig en representant för ryska ambassaden. Man gav beskedet att man visste att de ryska planen varit inne i svenskt luftrum.

– Om de från rysk sida inte vet om detta så bör de flyga med bättre säkerhetsmarginaler, säger Peter Ericson till SvD.

Svenska plan har som princip att alltid hålla ett säkerhetsavstånd till andra länders territorium, menar han.

Ericson överlämnade vid mötet en diplomatisk note. Det är en starkare markering och innehar budskapet att man från svensk sida är helt säker på kränkningen samt att man uppmanar Ryssland att respektera det svenska luftrummet.

”Här är det stopp”

Sveriges utrikesminister kommenterade i början av november den upptrappade ryska militära närvaron i Östersjön när hon gästade SVT:s Agenda.

– Vi måste tänka att vi ska ha kvar Ryssland som en stor och mäktig granne även i framtiden – hur vi ska leva med ett Ryssland där, som jag såg någonstans, Putin säger att ”en björn frågar inte om lov”, sa hon då.

Hon menade att Sverige måste vara tydliga.

– Vi ska visa att vi tänker försvara vårt territorium och ingen ska behöva tveka om det. De ska veta att här är det stopp, och de ska veta det.