Annie Lööfs julklapp - C ska gå till val på fördjupad jobblinje

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2014-12-15

Annie Lööf höll jultal och bjöd på inspel inför extravalet i vår.

Centerpartiet kräver att Alliansen går till val på en fördjupad jobblinje.

– Den ska lägga grunden för jobb i hela landet, säger C-ledaren.

För tredje året i rad höll Centerpartiets partiledare Annie Lööf ett tal i juletid, denna gång på Sjöfartshuset i Stockholm. Där berättade hon att partiet i vår bland annat kommer att gå till val på en "förbjupad jobblinje", som ska ses som en fortsättning på den arbetslinje som Alliansen drivit.

Idén fanns med i den delrapport som C:s valanalysgrupp presenterade för partistyrelsen i fredags.

– De tyckte att det är viktigt att vi får till val tillsammans med Alliansen. Det har gynnat Centerpartiet. De tycker också det är viktigt att vi håller fast vid vårt valbudskap om en närodlad politik och fokuserar på våra prioritetsfrågor om jobben, miljön och att hela landet ska leva, säger Annie Lööf.

Vill förnyas

Men samtidigt slogs också fast att partiets jobbpolitik alltså behöver förnyas.

– Det jag pratade om i dag var ett svar på vad valanalysgruppen kommit fram till, att hålla i våra frågor men fördjupa och förstärka vikten av jobb och företag i hela landet, säger Lööf.

Hon berättade att mer konkreta jobbförslag ska komma under de närmaste månaderna. Men redan i dag sa hon att jobbpolitiken bygger på tre ben - ett stopp för den vänstersväng hon menar pågår inom välfärdssektorn samt fortsatta regelförenklingar och sänkta kostnader för små och medelstora företag.

Dessutom vill C att det ska tas krafttag så att integrationen av nyanlända svenskar blir bättre.

– Sverige ska fortsätta vara ett öppet land och inte göra mindre på migrationsområdet. Andra länder behöver i stället göra mer. Integrationen behöver förbättras. Det är inte värdigt på många håll i Sverige dag, säger Annie Lööf.

"Vi måste få riktiga boenden"

C-ledaren menar att trösklarna för nyanlända in på arbetsmarknaden måste bli lägre och lyfter fram bostadsbyggandet som det absolut viktigaste.

– Nu pratar Migrationsverket till och med om tält som ska sättas upp. Här måste vi se till att få riktiga boenden med rejäla tak för människor som har flytt från krig och förtryck, säger hon.

Inför valet i vår ska Alliansens fyra partier återigen förhandla fram ett gemensamt valmanifest. Dagens besked ska ses som ett inspel till det.

– Vi har också politik för att hela landet ska leva och för miljön till exempel. Men det här ramar in de stora samhällsutmaningar som Sverige nu står inför med, säger Lööf.

Följ ämnen i artikeln