Uppgifter: Jagade ”Cigarettkungens” mördare i Sundsvall

Publicerad 2015-05-29

Polisen vägrade avslöja vad som utlöste den mystiska insatsen i Västernorrland.

Nu kommer uppgifter om att de jagade en misstänkt från ett av Sveriges mest uppmärksammade gangstermord – dödsskjutningen av ”Cigarettkungen” Ratko Djokic, 54.

Civilklädda poliser från Luleå flögs ner till Västernorrland i helikopter för att delta i en särskild insats under torsdagen. Enligt poliskällor till NSD ska de deltagit i en mördarjakt.

Efter en åtta timmar lång särskild insats på obestämd plats meddelade polisen i Västernorrland – ingenting.

– Vi har agerat och kontrollerat information som kommit till vår kännedom. Vi har undersökt ett antal omständigheter som vi inte vill gå närmare in på vad de är, sa Peder Jonsson, informatör vid polisen i Västernorrland i går.

Sökte misstänkt i gangstermord

Nu uppger Sundsvalls Tidning att polisen jagat en person som misstänks för mordet på Ratko Djokic, 54, i Skärholmen i södra Stockholm 2003.

Poliskällor uppger för tidningen att de fått tips om att den misstänkte mördaren ska ha befunnit sig i Sundsvall med en grupp personer. De personerna hittades av polisen men inte den man de egentligen sökte, enligt ST:s källor.

– När det kommer till den här händelsen så kommer jag inte att svara, säger Börje Öhman, kommunikationschef vid polisen i region nord, till Sundsvalls Tidning.

Dog i ett kulregn

Ratko Djokic kallades också ”Cigarettkungen” och ska ha varit en av förgrundsfigurerna i det nätverk som smugglade in cigaretter i Sverige från Balkan. Djokic flydde till Sverige efter att hans bil sprängts i Montenegro.

Här levde han under dödshot tills han dog i ett kulregn i Skärholmen den 5 maj 2003.

Enligt vittnesuppgifter klev två män ut ur en parkerad guldfärgad Mercedes 200 av -91 års modell och öppnade eld mot 54-åringen:

– De klev ut genom Mercans högerdörrar och drog fram sina pistoler. De fattade vapnen med båda händerna och tömde magasinen mot den flyende mannen. Chauffören satt kvar i Mercan. Han vände sig inte ens om för att titta hur det gick, sa ett vittne till Aftonbladet då.

54-årige Ratko Djokic pekades ut som en maffialedare i Stockholms undre värld och som ett offer av offren i det då pågående gangsterkriget.

Två män är efterlysta

Djokic som körde i en bepansrad Mercedes ska ha levt under dödshot vid tiden för mordet.

Då uppgav polisen för Aftonbladet att det fanns misstankar om att han mördades av utländska kontraktsmördare.

Torpeden Nenad Misovic dömdes till livstids fängelse för att ha kört flyktbilen och hjälpt till med planeringen - men två män som misstänkts för inblandning har aldrig kunnat gripas. De två männen, 37 och 38 år gamla, är internationellt efterlysta via Interpol misstänkta för mord.

Efter mordet på ”Cigarettkungen” ska de ha bilats till Malmö och misstänks sedan ha försvunnit via Köpenhamn och Tyskland till Spanien, och därifrån återvänt till Montenegro, har Aftonbladet skrivit tidigare.

Följ ämnen i artikeln