Hyllar historiska beslutet – Vita huset får nya färger

Uppdaterad 2015-06-29 | Publicerad 2015-06-27

I går kom det historiska beslutet: amerikaner har rätt att gifta sig, oavsett kön eller sexuell läggning.

Som en hyllning lyste Vita huset i natt i regnbågens färger.

"Du kommer att älska utsikten från Pennsylvania Avenue i kväll", skrev det officiella twitterkontot The White House efter det historiska beslutet i går.

På bilder ses Vita huset lysa upp i regnbågens färger.

– I kväll lyste vi upp Vita huset för att visa vårt fasta engagemang för framsteg och jämlikhet, i USA och runt om i världen, säger en talesperson enligt sajten Mashable.

Under dagen hade flera personer samlats vid presidentbyggnaden för att fira beslutet att tillåta samkönade äktenskap i alla de amerikanska delstaterna.

Nytt domstolsbeslut

Bakgrunden är ett beslut från amerikanska högsta domstolen i går. Hittills har 37 delstater och District of Columbia legaliserat samkönade äktenskap. Men flera delstater har alltså vägrat att låta bland annat homosexuella gifta sig.

Nu satte högsta domstolen ner foten.

– I dag kan vi säga att vi har gjort vår union lite mer perfekt. Det är konsekvensen av ett beslut från högsta domstolen. Men viktigare än så är det en konsekvens av alla små, modiga handlingar som miljoner människor gjort genom årtionden, sade president Barack Obama i en presskonferens efter beslutet.

Många hemsidor fick regnbågsfärger

Presidentbyggnaden var inte det enda som fick nya färger efter beslutet.

Du kan testa själv.

Gör en sökning på orden "gay","lesbian" eller "bisexual" på Google så får du se sökjättens hyllning till lagändringen.

Enligt LA Times har också Facebook infört en funktion som gör att du kan lägga en regnbågsflagga över din profilbild. Även videosajten Vimeo har fört in de symboliska färgerna i sin logga.

Följ ämnen i artikeln