Staten har försökt sälja SAS – i 1,5 år

Publicerad 2012-11-12

”Andra aktörer ser ingen lönsamhet”

Finansmarknadsminister Peter Norman och statssekreterare Erik Thedéen.

Svenska staten har tillsammans med Norge och Danmark försökt sälja SAS i 1,5 år - men misslyckats.

Finansmarknadsminister Peter Norman säger till Aftonbladet:

– SAS har ett kostnadsläge i dag som gör att andra aktörer inte ser lönsamhet i bolaget.

Finanmarknadsministern meddelade på en presskonferens klockan tio på måndagen att de svenska, danska och norska staterna tillsammans med ett antal privata aktörer kommit överens om att ge SAS möjlighet att låna 3,5 miljarder kronor fram till mars 2015. Peter Norman betonade att det inte rör sig om några kapitaltillskott från den svenska statens sida och inte heller några kreditgarantier.

Den svenska statens andel av kreditfaciliteten är högst 749 miljoner kronor, och staten får både en marknadsmässig avgift och en låneränta om krediten utnyttjas.

Men den mest förvånande uppgiften på presskonferensen var att den svenska staten och andra delägare försökt sälja bolaget sedan våren 2011.

Vad säger det om SAS att ni har försökt sälja SAS i 1,5 år och inte lyckats?

- Det säger enligt min uppfattning att SAS har ett kostnadsläge i dag som gör att andra aktörer inte ser lönsamhet i bolaget och därför finns det inte heller några köpare till det.

Ser du lönsamhet i bolaget?

- Jag ser lönsamhet om man kommer till rätta med kostnadsproblemen, och nu lanserar SAS ett besparingsprogram  som jag tycker är både är radikalt och mer konkret än tidigare. När det kommer på plats tror jag att det är möjligt att göra ett nytt försök att hitta köpare till det här bolaget.

Hur stor är risken att SAS tvingas i konkurs?

- Jag vill inte värdera det över huvud taget. Jag är väldigt glad i dag att vi tillsammans med bankerna och de övriga staterna kommit överens om en lånemöjlighet för det här bolaget. Det ger bolaget lite andrum, och nu är det upp till bolaget att tillsammans med de fackliga motparterna försöka hitta former för ett besparingsprogram. Det ställer väldigt höga krav för alla berörda parter.