Silverkupp i Halmstad

Publicerad 2013-02-28

Ensam tjuv fick med sig silver för miljontals kronor

Den fräcka tjuven kom över silver värt flera miljoner.

Snabbt in och snabbt ut med silver för miljoner i bagaget.

Igår lurade en okänd tjuv i Halmstad skjortan av företaget Pilkingtons vakter och försvann med 1,2 ton silver.

Först sju timmar senare upptäcktes stölden.

En man i en vit skåpbil lyckades vid 08-tiden på onsdagsmorgonen ta sig förbi vakterna på glasjätten Pilkingtons område i utkanten av Halmstad.

Väl inne fick tjuven hjälp att lasta in 1,2 ton industrisilver i lastbilen - och försvann därefter spårlöst från platsen.

– Någon har tagit sig in på området på ett legalt sätt och har sedan vilselett personalen att lämna ifrån sig en stor mängd silver, säger förundersökningsledare Mikael Lind till Sveriges Radio Halland.

Företaget väntade transport

Först sju timmar senare upptäcktes stölden. Enligt polisen väntade Pilkington en transport som skulle ta med sig silver från området - och gärningsmannen använde en liknande lastbil som transportföretaget.

– Man visste om att det skulle komma en lastbil för att hämta silver, och de brukar tydligen likna den här lastbilen, säger Mikael Lind.

Silverstölder ovanliga

När stölden upptäcktes spärrades Pilkingtons område av och polisen efterlyste en vit Mercedes Vito.

– Polisen i södra Sverige är underrättade om stölden och att vi letar efter den här vita skåpbilen, säger Tommy Nyman på Hallandspolisen till Hallandsposten.

Det stulna silvret har använts i Pilkingtons framställning av industriglas och stölden är mycket ovanlig, enligt polisen.

–Det är ju svårare att avyttra, man kan inte gå till en vanlig skrothandlare, säger Tommy Nyman.