Så vill S styra Sveriges ekonomi

Publicerad 2011-10-05

Det blev tredje gången gillt för Juholt och Waidelich.

I dag presenterade Socialdemokraterna sin skuggbudget.

– Vi säkerställer den socialdemokratiska välfärdsmodellen i dag och i morgon, säger Håkan Juholt.

I dag kunde Socialdemokraternas toppduo partiledaren Håkan Juholt och ekonomiskpolitiske talespersonen Tommy Waidelich presentera S skuggbudget i riksdagen - efter många turer.

I förra veckan när ett utkast av budgeten den landade hos S-riksdagsgruppen för genomläsning slog ledamöterna bakut. Skrivningarna ansågs ofärdiga och man saknade viktiga satsningar i frågor som a-kassan, pensionärerna och de sjuka.

Tvingades till extra möten

Men efter flera extrainsatta möten, där såväl det mäktiga verkställande utskottet som riksdagsgruppen kallades in, är den nu alltså klar.

Håkan Juholt inledde med att beskriva det ekonomiska läget som kärvt och den egna budgeten som ansvarsfull och ett tydligt alternativ till regeringens budget. Huvudmålet för S är full sysselsättning med satsningar på nya jobb och utbildning.

– Vägen framåt för Sverige bygger på investeringar i kunskap, säger Juholt.

Tommy Waidelich tog vid med att beskriva S-budgeten som vägen mot en kunskapsbaserad ekonomi. Med satsningar på fler jobb och utbildning.

– Vi vill bland annat satsa på 20 000 traineeplatser som ska ge ungdomar möjlighet att gå sida vid sida med någon som ska gå i pension och på så sätt få lära sig yrket och få in en fot i yrkeslivet, säger han.

Detta satsar S på

Det här är ett axplock av det som S prioriterar i sin budget:

• Höjd alkoholskatt för 1,4 miljarder.

• En miljard till skattestimulanser till hyreslägenheter och studentbostäder.

• Slopat jobbskatteavdrag för personer med inkomster över en miljon kronor per år och minskat avdrag för personer med månadslöner över 50 000 kronor.

• Riskkapitalfond för mindre företag med en investeringsportfölj på tre miljarder kronor som särskilt ska gå till uppfinningsrika små- och medelstora företag inom industrin och tjänstesektorn.

• Sänkt arbetsgivaravgift för mindre företag från 2012 med tre procent på lönesummor upp till 900 000 kronor.

• 1,6 miljarder på fyra år till lokala klimatsatsningar. Dessutom en satsning på stegvisa miljöbilsbonusar och straffskatt på bilar som släpper ut för mycket koldioxid.

• S vill också satsa på att förkovra unga. Bland annat genom att investera i 57 400 platser på högskola, vuxenutbildning, traineejobb och utbildningsvikariat.

Förändrat rut-och rotavdrag

Bland satsningar som är kända sedan tidigare finns förändrat rut- och rotavdrag samt nej till regeringens planer på halverad restaurangmoms. I övrigt finns en stor del av satsningarna inom skolans och infrastrukturens område. Socialdemokraterna vill satsa 675 miljoner mer än regeringen på gymnasiet, bland annat halvera andelen som saknar behörighet till gymnasiestudier, kompetensutveckla lärare och få fler unga att genomföra studier på högskolor och universitet. Inom trafikområdet vill S bygga ut tunnelbanan i Stockholm, införa höghastighetståg mellan Göteborg och Borås samt Stockholm och Linköping samt projektera för en ny länk över Öresund mellan Helsingborg och Helsingör.

- Tunnelbanan är det mest effektiva sättet att transportera många människor och är också mindre utsatt för störningar under vintertid, säger Waildelich.

Mellin: "Problematiskt"

Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator, anser att skuggbudgeten är en återgång till klassisk socialdemokratisk politik.

Jämfört med politiken som fördes före valet har det skett två större förändringar.

– Det ena är restaurangmomsen, som man då ville halvera, och det vill man absolut inte nu. Det andra är att S nu säger ja till rut och rotavdrag, och det skulle de ju avskaffa om de hade vunnit valet, säger Lena Mellin.

Att de nu svänger, vad säger det till väljarna?

– Jag tycker det är lite problematiskt att de svänger så mycket i två ganska stora frågor. Det folk röstade på, det får de inte, utan de får en annan politik. Det bekymmrar inte Håkan Juholt det minsta, men jag tror han får problem med det. Hur vet väljarna att det inte blir samma sak nästa gång?

”Känns som en högerbudget”

Idag lämnade Socialdemokraterna sin skuggbudget. Läsarna pepprade partiets ekonomiskpolitiske talesperson Tommy Waidelich med frågor om rut-avdrag och tågsatsningar. Läs svaren nedan! /Karin Magnusson