Ny lag avslöjar bluffmäklarna

Publicerad 2011-06-30

lockar med låga priser Eddy Löjdkvist, mäklare, menar att lockpriser har satts i system inom hans yrkeskår. ”Det är en tradition och har varit så i de 15 år jag jobbat”.

Lågt utropspris.

Hög köpeskilling.

13 mäklare har hittills i år varnats för lockpriser, men snart kan du själv avslöja mäklarna.

Från fredag får köparna se samtliga bud och mäklarens dokumentation.

Den nya fastighetsmäklarlagen träder i kraft 1 juli. Då blir mäklare skyldiga att lista alla lämnade bud på bostadsrätten till såväl köparen som säljaren.

Listan kan de få så fort bud­givningen är klar, en ändring som fastighetsmäklarnämnden har efterfrågat i fem 5 år.

”Större transparens”

– Många fastighetsmäklare har redan lämnat budgivningslistor, men nu ska alla göra det. Det leder till en större transparens, säger Anna-Lena Järvstrand, ordförande i Fastighetsmäklarnämnden.

Nämnden specialgranskar redan mäklare för att avslöja budgivningsbluffar. Hittills i år har 48 mäklare varnats, varav 13 för att ha satt ett lägre utgångspris än marknads­värdet.

”Många blir lurade”

Med den nya lagen får köpare och säljare dessutom ta del av mäklarens anteckningar. Då ser man om det förekommit lock­priser.

– Lockpriser är ett oskick och många blir lurade. Folk går och tittar på objekt som stiger till priser de inte har råd med. Det stjäl tid från spekulanterna och lockar in folk i budgivningar de inte har råd med, säger Anna-Lena Järvstrand.

”Är en tradition”

Enligt mäklaren Eddy Löjdkvist har hans yrkeskår satt lockpriser i system.

Ofta är utropspriserna 20 procent lägre än det beräknade marknadsvärdet.

– Det är en tradition och har varit så i de 15 år jag jobbat. Man går ut med försiktiga priser och låter budarna sätta priset, som på konstauktion, säger Eddy Löjdkvist.