”Jag vill berätta sanningen”

Publicerad 2011-06-17

Abbas Rezai skulle rädda dottern från pappans terror.

Men parets hemliga relation upptäcktes och Abbas mördades kallblodigt.

I fredags vittnade dottern om mordnatten i Högsby.

Abbas Rezai.

– Jag vill berätta sanningen, sade dotter när hon, bara två meter från sina mordåtalade föräldrar, vittnade om natten då hennes pojkvän mördades.

Dottern berättade för rätten om hur hon och Abbas flydde från pappan och inledde ett vanligt liv i Skellefteå. Men föräldrarna spårade dem och lockade hem dem med löfte om att de skulle få gifta sig.

Hemma i Högsby väntade inget bröllopslöfte.

Drogades på saft

Pappan kallade henne hora och skrek att hon dragit skam över familjens heder. Drogad på saft som hon fått serverad av sin mamma låg hon på en madrass i familjens ena lägenhet medan Abbas kämpade för sitt liv i lägenheten intill, berättade hon för rätten i Kalmar.

Tillsammans med sin lillebror som också befann sig i lägenheten rusade hon in och möttes av mamman. Hon hann uppfatta tre-fyra personer som stod runt Abbas.

- Jag blev orolig, men min mamma lugnade mig och sade att det var ingenting, sade dottern enligt TT.

Storebrodern berättade om mordet

Dagen efter reste familjen till Danmark, först då fick hon veta att Abbas var död. Hennes storebror ska senare ha berättat för henne att det var pappan i familjen som mördade Abbas. Pappan ska också ha instruerat familjen om vad de skulle säga om de blev förhörda om mordet, berättade dottern. En släkting frågade en familjemedlem om varför inte hon också blivit mördad.

– De svarade att de inte haft tid, sade dottern.

Pappan styrde med järnhand

Dottern vittnade även om hur hårt pappan kontrollerade henne hemma i Högsby. Hon fick inte gå ut själv och fick inte träffa kompisar. Bröt hon mot reglerna uppmanade pappan hennes bröder att slå och straffa henne. Chattkontakten med Abbas inledde hon i smyg, tanken var att han skulle rädda henne ur misären.

"Då var jag rädd och förvirrad"

Den 23-åriga sonen i familjen dömdes för mordet men har nu ändrat sin historia och menar att föräldrarna ensamma mördade Abbas. I förhör i hovrätten 2006, då sonen dömdes, sade dottern att hon inte såg något av vad som hände i lägenheten. Nu har minnet börjat komma tillbaka.

- Då var jag en liten flicka, rädd och förvirrad. I dag är jag en helt annan person, berättade hon enligt TT.

Rättegången om hedersmordet i Högsby fortsätter på måndag.