Väpnade styrkor grep oppositionsprofilen

Publicerad 2011-08-06

al-Bunny har organiserat protester i Damaskus

Syriska stridsvagnar rullade på Hamas gator under hela lördagen, enligt en invånare. Under en sju dagar lång offensiv från armén har minst 300 människor dött i demonstrationer mot president Bashar al-Assad. Bilden visar demonstranter i Maarat al-Numan, nära Aleppo i nordvästra Syrien.

Samma dag som Syrien utlovat "fria" parlamentsval greps också en av oppositionsrörelsens framstående profiler.

Läkaren Walid al-Bunny, som organiserat protester i Damaskus och var drivande under "Damaskusvåren" hämtades i sitt hem av väpnade styrkor.

Walid al-Bunny.

På lördagskvällen greps Walid al-Bunny och hans två söner av syriska säkerhetsstyrkor i familjens hem i Damaskus, berättar nära vännen och chefen för Damaskus center för studier om mänskliga rättigheter, Radwan Ziadeh.

Ledare arresteras

– Oppositionen har förlorat en av våra mest framträdande personer och jag har förlorat en av mina bästa vänner, säger han till Aftonbladet på telefon från USA.

Oppositionen i Syrien är fragmenterad, menar Radwan Ziadeh, eftersom få vågar ta på sig ledarrollen.

– Den som axlar ledarskapet blir arresterad nästa dag. Det gör det svårt att organisera en enad front.

Organiserade protester

Walid al-Bunny var aktivt engagerad i att organisera de protester som hållits i hans hemstad Damaskus.

Han var också en av de drivande krafterna bakom vad som kommit att kallas för "Damaskusvåren" – en politisk rörelse som mellan 2000 och 2001 drev igenom en rad förändringar för yttrandefriheten i Syrien.

På grund av sin politiska aktivism satt al-Bunny fängslad mellan 2001 och 2005, och arresterades igen år 2007 för illegala möten.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln