– Jag såg henne hoppa mot döden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-17

Francis LeBras blev vittne
till självmordet på telejätten

Franska telejätten France Telecom har drabbats hårt av en självmordsvåg. Sju anställda har tagit sina liv de senaste två månaderna. Nu kallar regeringen företaget till krismöte.

PARIS. Den 32-åriga kvinnan hatade sin nyutnämnde chef.

Efter ett möte gick hon rakt in på sitt kontor på fjärde våningen och hoppade ut genom fönstret.

Hon var den sjunde anställda på France Telecom att ta livet av sig – på ett par månader.

VITTNET Francis LeBras blev vittne till hur den 32-åriga kvinnan kastade sig ut genom fönstret på jobbet.

Fransmännen kallar det för hyperstress – anställda som inte orkar längre och tar livet av sig.

Telekomjätten France ­Telecom har drabbats så hårt av det tragiska fenomenet att regeringen i förrgår kallade ledningen till krismöte.

Det senaste dödsoffret i den bisarra trenden är en 32-årig kvinna som dog på bolagets fakturacenter utanför Paris i fredags.

Kollegan Francis Le Bras, 56, har fortfarande gråten i halsen när han pratar med Aftonbladet.

”Vi skrek och skrek”

Frankrikes finansminister Christine Lagarde.

–?Det var fruktansvärt. Min kollega hoppade ut från fjärde våningen med fötterna först, mittemot vårt fönster inåt gården. Vi stod alla i fönstret och skrek och skrek.

Kvinnan var den sjunde anställda i telekombolaget att ta livet av sig på mindre än två månader. Den tjugotredje på ett och ett halvt år.

Precis innan kvinnan hoppade från fönstret hade hon suttit i ett personalmöte. Hon fick beskedet att hon skulle få en ny chef. En person som hon hatade djupt.

–?Hon hade förklarat för sina chefer att hon absolut inte kunde arbeta med den personen som hon redan hade arbetat med tidigare. Men de ville inte lyssna på henne, säger Francis Le Bras.

När mötet var över gick hon rakt in på sitt kontor och ut genom fönstret.

Samma vecka i en annan del av Frankrike fick en ingenjör i 50-årsåldern ett annat besked. Efter att i åratal ha arbetat med avancerade växlar skulle han sättas till att montera telefonjack.

Knivhögg sig själv

Mannen reste sig upp från bordet och stack en kniv i magen, framför ögonen på chockade chefer och kollegor. Han överlevde.

–?Ett självmord är alltid en komplicerad, personlig historia. Men jag har läst flera avskedsbrev från anställda i France Telecom som tagit livet av sig. Breven anklagade direkt cheferna, säger franske journalisten Ivan Du Roy.

Om två veckor kommer hans bok ”Orange stressé” om managementmetoderna på France Telecom.

–?De har ett kulturellt ­problem. Ingenjörerna har varit duktiga på att bygga upp det franska telenätet, men de är inte nödvändigtvis duktiga ledare i ett modernt företag. Fackförbunden har, å sin sida, bara fokuserat på att kämpa mot nedskärningar, men är inte vana att förhandla om hälsoproblem, säger Ivan Du Roy.

”Mörka tankar”

Nu vill finans- och ­arbetsministern tvinga France Telecom att se över sin ledning – ett år ­efter att de försökte köpa svenska Telia.

–?Jag kan inte föreställa mig att företaget inte kommer att ändra på saker, sa Christine Lagarde, Frank­rikes finansminister.

Franska staten äger 26,7 procent av telekomjätten.

Företaget fryser alla tvångsförflyttningar av de anställda fram till den sista oktober.

–?Problemet är att de ­måste lära sig att tala med sina anställda. Jag har inte tilldelats någon kvalificerad arbetsuppgift på tre år. Mina chefer hoppas att jag ska sluta självmant – efter 26 år i företaget. ­Ibland har jag gått i mörka tankar, men min familj förklarar att de behöver mig, säger Francis Le Bras.

23 självmord – på 18 månader

14 september 2009, Metz: En 53-årig kvinna får veta att hon måste byta arbetsplats. Kollegorna hittar henne på golvet i butiken. Hon hade tagit en överdos lugnande tabletter. Överlever.

11 september 2009, Paris: Stéphanie, 32, får veta att hon får en ny chef. En person som hon hatar. Slänger sig ut från fjärde våningen. Dör.

9 september 2009, Troyes: Yonnel Dervin, som är i 50-årsåldern, blir degraderad under ett arbetsmöte. Reser sig upp och sticker en kniv i magen. Överlever.

– Man sa att jag var oduglig. Jag ångrar ingenting, sa mannen till AFP i måndags.

13 augusti 2009, Marseille: Michel, 51, tar livet av sig i hemmet. Han lämnar ett brev som utpekar arbetsgivaren som ansvarig för hans död.

17 mars 2009, Hervé, Paris: 48-årig tekniker låser in sig på sitt kontorsrum klockan sex på morgonen. Försöker bryta upp fönsterlåset, men hindras av personal. Ledningen försöker släta över incidenten. Överlever.

6 januari, 2009, Bretagne: Guy, 45, skickar e-post till sina överordnade och kollegor: ”Slut på mig”. Tack vare tjänstebilens gps hittar brandkåren honom i bilen, tiotals mil från arbetet. Ingenjören låg i koma efter en överdos av lugnande medel. Överlever.

2 juli 2008, Bercenay-en-Othe: Ingenjören Jean-Michel, 54, ska bli degraderad till ett callcenter. Talar med sin fackliga representant på telefon. Berättar om hur illa behandlad han känner sig. Slänger sig framför tunnelbanan innan han har lagt på. Dör.