Reinfeldt om M:s miljöpolitik i EU: ”Jobben är det viktigaste”

Publicerad 2014-03-25

Alla partiets parlamentariker underkända i miljökartläggning

Moderaterna prioriterar ned miljöpolitiken, visar Naturvårdsverkets kartläggning.

När partiet presenterade sin satsning inför valet till Europaparlamentet i dag handlade det om handel, jobb, kontroller och polissamarbete.

Fredrik Reinfeldts svar på hur prioriterad miljöpolitiken är?

– Jobben är det viktigaste.

I dag är det exakt två månader kvar till valet till EU-parlamentet. Och värderingarna som födde Europeiska Unionen är viktigare än någonsin. Ryssland bryter mot dem. Det var Reinfeldts budskap när Moderaternas satsning inför EU-valet 25 maj presenterades i dag, tisdag. I övrigt vill partiet satsa på mer polissamarbete, tillväxt och att befintliga och kommande avtal om frihandel faktiskt föverkligas i praktiken.

Men när Aftonbladet frågar Fredrik Reinfeldt om hur viktig miljö- och klimatpolitiken är för Moderaterna markerar han att den är nedprioriterad:

– Vi är tydliga med att jobben är det viktigaste. Det påverkas väldigt mycket av hur vi använder europasamarbetet.

Men hur högt prioriterat är det?

– Vi säger det, jobb är viktigt. Jobb kopplar till hur vi sköter europasamarbetet. Med stark tillväxt och stark ekonomi har vi resurser över till en bra skola och resurser till klimatomställining.

Men miljöpolitiken finns inte med bland fokusområdena när statsministern vänder på sex kartongskivor med påklistrade budskap inne på Moderaternas kontor i Gamla stan i Stockholm.

Samtliga moderata EU-parlamentariker fick underkänt i Naturskyddsföreningens kartläggning av de svenska representanternas arbete. Temat är brist på engagemang och ibland direkt motarbetande av progressiva förslag för att skydda miljön och minska klimatpåverkan, enligt Naturskyddsföreningen. Sämst betyg får Anna Maria Corazza Bildt som kandiderar i år igen tillsammans med Gunnar Hökmark och Christofer Fjellner.

– De har oftast röstat emot miljöförbättrande förslag, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.

Till det tillkommer Carl-Oskar Bohlin och Cecilie Tenfjord-Toftby på Moderaternas EU-lista.