Ikea tvingas böta – för ”räkmackor”

Publicerad 2014-05-09

Danska smørrebröd fuskar man inte med. Det har Ikea fått erfara och måste nu betala 10 000 danska kronor i böter för att ha erbjudit ”räkmackor” på restaurangen – trots att det var mer ägg än räkor på mackan.

Det är skillnad på en räkmacka och en äggmacka med räkor. Det konstaterar danska Livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, i en strid med Ikea:s restaurang i Taastrup väster om Köpenhamn.

34 gram räkor

Det var en kund som först slog larm sedan han köpt en ”klassisk räkmacka” på Ikea och besviken konstaterat att det var alldeles för lite räkor på mackan.

En kontroll gjordes i oktober förra året och det visade sig då att det var mer ägg än räkor på brödet. Enligt Fødevarestyrelsen ska en räkmacka bestå av minst 50 gram räkor.

Kontrollen visade att det här bara fanns 34 gram räkor på brödet, konstaterar kontrollanten.

I december gjordes ett nytt tillslag på Ikea.

Förhållanden har inte ordnats upp, står det i den rapporten. Verksamheten gör fortsatt reklam för och säljer klassiska räkmackor på ett sätt som är vilseledande för kunderna.

10 000 i böter

Två mackor vägdes. På den ena fanns 48 gram räkor och 50 gram ägg. På den andra låg bara 36 gram räkor och 46 gram ägg.

Det kostade Ikea 10 000 kronor i böter.

Det gillade inte Ikea som vände sig till Fødevarestyrelsens klagoinstans, men det gick inte så bra.

Klagocentret konstaterade i sitt beslut att det handlade om att vilseleda smörrebrödsätarna. Man lade särskild vikt vid att Ikea skyltar med ”Rejemad m/ægg”.

”Då förväntar sig kunden att den övervägande delen av pålägget ska bestå av räkor”.

Ikeas danska presschef Tina Würgau Lindharth bekräftar för Ekstra-Bladet att matkontroller gjorts och att dessa visar att ”det vid ett tillfälle saknades sex räkor på den ena mackan och 1-2 räkor på den andra”.

”Skärpt rutinerna”

– Det är självklart beklagligt, men det är människor som står i köket och vi kan därför inte garantera att antalet räkor inte varierar. Vi har skärpt våra rutiner och satt fokus på en korrekt dosering.

Samtidigt säger hon att ”Klassisk räkmacka” inte längre finns kvar på matsedeln.