Arap sköts ihjäl från 60 meter

Uppdaterad 2021-07-01 | Publicerad 2013-09-06

17-åringen och en 28-åring blev offer i senaste attacken i Göteborg

Arap, 17, sköts ihjäl bakifrån från 60 meters håll.

En 28-årig man dog ­också av mördarens kulor - och enligt vittnen kunde offren ha blivit ännu fler.

– Vem som helst kunde ha träffats, säger en boende.

Familjen sörjer Arap, 17. I går kväll hade släktingar från Sverige och en rad ­andra länder samlats i lägenheten i Biskopsgården i Göteborg - för att stötta varandra och hedra den mördade tonåringen.

– Han var nyfiken och ­ville ta reda på vad som hände i området. Han och två kompisar körde mot gångbron, säger en nära släkting.

Arap satt på sin moped när han blev skjuten bakifrån, enligt släktingen.

– Han såg aldrig den som sköt. Och han var inte involverad i något.

Tände ljus

Polisen fick larmet om dödsskjutningen i Göteborgsförorten strax före klockan 22 i förrgår kväll. De två offren, Arap och en 28-årig man, dödförklarades kort efteråt på sjukhus.

Bilden klarnar nu kring dödskjutningarna. Skyttarna stod på 60 meters ­avstånd, på andra sidan Sommarvädersgatan. De sköt upp mot en gångbro, enligt vittnen. Skotten avlossades utan större precision.

– Det var flera ungdomar där. Till och med 13-åringar. Vem som helst kunde ha träffats, säger en boende som vill vara anonym.

Vid lunchtid i går samlades fler hundra människor vid mordplatsen. De tände ljus och lämnade kort och blommor. Unga pojkar och flickor grät öppet - sedan gick flera av dem vidare till den lokala moskén för att be och minnas de två offren.

Ser en koppling

Polisen talar om uppgörelser mellan kriminella gäng. Men ingen i området vill berätta vad som pågår.

– Det är ett tyst samhälle, säger Sven Alhbin, chef för länskriminalen.

Polisen kopplar samman morden med tre andra dödskjutningar tidigare i år. De säger sig veta att det rör sig om organiserad brottslighet - men de nämner inte vilka grupperingar det handlar om.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har de två mordoffren kopplingar till Black Cobra - men Sven Alhbin kan inte bekräfta det

Han talar i stället om löst knutna grupperingar i bostadsområdena.

– Det finns de som vill upp i gänget och som tvingas ­begå brott för att ta sig upp. Och då riskerar de att råka illa ut också, säger Sven ­Alhbin.

Många är oroliga

Nu stiger oron i Biskopsgården. Flera säger att Arap inte hade någonting med gängkriminaliteten att göra. Han ska ha umgåtts i de kretsarna - men blivit oskyldigt mördad.

– Jag har sett honom växa upp här. Han var en glädjespridare med en särskild kärlek till motorcyklar, ­säger en annan boende om Arap.

Noor Abdikadir, ord­förande i Islamiska Kulturrådet, talade med ungdomarna när de samlades i moskén.

– Vi har sagt till dem att de ska följa lagen. Vi vill inte förlora fler, säger han.

Familjen menar att ­polisen hade kunnat förhindra morden i onsdags kväll, då det var skottlossning på platsen redan i måndags.

– Det är så hemskt, det gör ont i hjärtat. Han var bara 17 år och hade hela livet framför sig.

Aftonbladet har familjens tillstånd att publicera namn och bild på Arap.