Präst antastade dotterns kompisar

Publicerad 2013-09-26

En 55-årig gotländsk präst antastade sin dotters kompisar hemma i villan.

Nu döms han i hovrätten till samhällstjänst och skadestånd.

Den 55-åriga prästen ska upprepade gånger ha gett sig på sin dotters kompisar. Flickorna berättar i förhör hur mannen kunde stå och titta på dem långa stunder när de hälsade på hans dotter hemma i villan på Gotland.

Flera gånger gick han också till handgripligheter. Flickorna, som var i 12-årsåldern vid övergreppen, berättar hur prästen flera gånger smekt dem över ryggen och rumpan och tryckt en av den mot sitt underliv. Vid ett tillfälle ska han också gjort närmanden när en av flickorna sov över i villan.

Mannen nekar till anklagelserna och menar att han försökte skapa en familjär stämning och tog på flickorna för att de skulle känna sig välkomna i hemmet.

Döms till samhällstjänst

När en av flickorna berättar att prästen stod och tittade på när hon bytte om efter att ha badat och då sa till henne att hon var vacker säger 55-åringen att han menade att hon var ”vacker som människa”.

Hovrätten tror inte på mannens förklaringar och fastställer tingsrättens dom om femtio timmars samhällstjänst och dömer honom för sexuellt ofredande. De höjer samtidigt skadeståndet till en av flickorna till 20 000 kronor.

Prästen har skiljts från sin tjänst i stiftet och den 15 oktober ska domkapitlet besluta om han även ska fråntas sitt prästämbete.