Skriver sitt testamente

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-04

Ett enda misstag kankosta Christer livet

HOUSTON. Att vara elektriker i rymden är så farligt att man tvingas skriva sitt testamente.

Fråga Christer Fuglesang, 49.

– Nu ska jag göra mitt livs resa, säger Sveriges ende astronaut.

Christer Fuglesang Ålder: 49 år. Bor: I Houston, USA. Familj: Fru och tre barn. Karriär: Docent i fysik vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Antogs till astronaututbildning på Europas rymdorgan ESA 1992. Utbildades i Ryssland 1993–1996. Förflyttades till amerikanska rymdorganet Nasa i Houston 1996. Yrke: Astronaut. Personliga saker i rymden: Foto på familjen, några cd-skivor, en Ipod fullmatad med svensk musik – från Abba till Bellman.

Flera gånger har han varit på väg upp. Men genom åren har Christer Fuglesang haft en osannolik otur och aldrig fått komma ut i rymden. Inte förrän nu. Starten från Kennedy Space Center i Florida är planerad till fredag klockan 03.36. Då åker han och sex kollegor med rymdfärjan Discovery till stationen ISS.

– Visst finns mycket som kan gå fel. Därför har vi övat allting många gånger. Vi är förberedda på nästan vad som helst, säger Christer Fuglesang när Aftonbladet träffar honom i Johnson Spaceflight Center i Houston, Texas.

Två promenader

Under de 13 dagar som uppdraget pågår ska svensken göra två spektakulära rymdpromenader. Under den första klättrar han, med hjälp av en robotarm på 60 meter, ut på ISS för att koppla om ström. Därefter ska en trasig kamera bytas ut på stationens andra sida.

– Promenaden kommer att ta sex och en halv timme. Men jag är inte rädd. Det skulle i så fall vara för att göra bort mig. Jag vill inte bli ihågkommen som ”han som tappade skruvmejseln”.

Under den andra promenaden ska elen kopplas om på flera ställen runt om på ISS – en komplicerad manöver som de ansvariga fasat för i flera år. Under arbetet slås strömmen av i halva stationen. Risken finns att problem uppstår då den slås på igen.

– Under ett moment har jag bara några centimeter till godo. Vad som händer om jag gör fel? Äh, det är inte så farligt, säger Christer Fuglesang blygsamt.

Kan sluta med döden

Instruktören Christy Hansen förklarar dock att ett misstag kan sluta med döden. I enlighet med det amerikanska rymdorganet Nasas rutiner har svensken därför skrivit sitt testamente.

Är du rädd för att drabbas av influensa eller något annat trivialt som gör att du inte kan åka den här gången heller?

– Nej, så kan man inte gå runt och tänka. Det som skulle hända om jag blev rejält sjuk är att resan skjuts upp. Eftersom jag inte har någon reserv är det mer effektivt än att träna upp en ersättare.

Andreas Utterström

Följ ämnen i artikeln