Fuglesang blir världsmästare - i frisbee

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-11

I och med rymdfärden blir Fuglesang inte bara första svensken i rymden.

Nu ger frisbeeförbundet klartecken för rymdsvenskens världsrekordförsök - i frisbee.

Rekordförsöket blir därmed den första sanktionerade idrottstävlingen som äger rum i rymden någonsin.

Själva världsrekordet kontrolleras av funktionärer på jorden, närmare bestämt på Kulturhuset i Stockholm på fredag.

Exakt sju minuter före sex får besökarna i Kulturhuset kontakt med rymdfararen genom en storbildsskärm. Det rekord Fuglesang ska slå är i Frisbee-grenen MTA, som står för Maximum Time Aloft. Deltagarna tävlar i hur länge man kan ha en frisbee i luften innan deltagaren själv fångar samma frisbee i samma hand.

Får tävla i rymden

– Det finns ingen regel som säger att man inte får göra det i rymden, berättar Jonas Bengtsson från svenska Frisbeeförbundet.

Det nuvarande rekordet ligger på 16,72 sekunder, och innehas av amerikanen Don Cain. Vad Christer Fuglesangs personliga rekord är för närvarande vet inte Jonas Bengtsson. Men klart är att han vann SM i MTA 1978 med tiden 8,2 sekunder.

I rymden kommer Fuglesang i teorin att kunna ha Frisbeen i luften i åratal. Men så länge kommer varken Fuglesang eller åskådarna från jorden härda ut.

Första utomjordiska tävlingen

– Jag tippar att han kommer att hålla frisbeen uppe i ungefär 25 minuter. Man får ju acceptera att han har annat att göra där uppe också, och vara glad över den tid vi får. Kontakten med rymdbasen kommer att vara öppen i 53 minuter, säger Jonas Bengtsson.

I oktober blev det klart att europeiska rymdstyrelsen ESA, internationella frisbeeförbundet World Flying Disc Federation, och svenska frisbeeförbundet alla sanktionerar världsrekordförsöket. Det innebär att Fuglesang inte bara kommer att vara världsmästara i MTA, utan att han också kommer att ha deltagit i universums första riktiga idrottstävling som äger rum utanför jorden – så vida inga utomjordingar i någon annan galax ägnar sig åt sporttävlingar.

Karin Thurfjell

Följ ämnen i artikeln