Svenska Johanna pistolrånad i USA

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-26

”Jag trodde att jag skulle dö”

Johanna Åslund (mitten) från Avesta och Nadia Wederberg (till höger) från Borlänge besökte nattklubben tillsammans med två vänner. På väg hem blev de överfallna och rånade.

När pistolen riktades mot Johanna Åslunds huvud var hon inställd på att dö.

Au pair-äventyret i San Francisco hade förvandlats till en mardröm.

– Det var som i en film, jag kan fortfarande inte tro att det har hänt, säger Johanna till aftonbladet.se.

Johanna, svenska kompisen Nadia, amerikanske Justin och Amy från Tyskland var trötta och lämnade klubben i centrala San Francisco en halvtimme före stängning. Klockan var två på natten när de satte sig i bilen. De var nyktra. Stunden senare var de fyra omringade av en grupp yngre män.

– En av dem öppnade bakdörren och frågade Justin om han kunde växla pengar, berättar Johanna.

Justin hade inga växelpengar och mannen, som enligt Johanna var mellan 18 och 25 år, fick ett raseriutbrott.

– En av killarna riktade vapnet mot mitt huvud, kallade oss horor och skrek att han skulle döda oss – skjuta ihjäl oss en efter en om de inte fick våra pengar.

Paniken i bilen steg.

Hade inga pengar

– När jag vände mig om riktade han pistolen mot min panna. Han skrek att vi var horor och att han skulle döda oss om vi inte gav honom pengarna.

Förutom ett par dollar hade ingen i bilen några pengar men mannen fortsatte:

”Är det alla pengar ni har? Ta fram pengarna annars dödar jag er!”

När Johanna började gråta lugnade mannen ner sig.

– Han sa att ”ni hade tur den här gången. Egentligen skulle jag ha dödat er.” Sedan slängde han igen bildörren och gick därifrån.

Panikslagen lyckades Johanna starta motorn och köra därifrån. Några gator längre bort stannade hon och de ringde polisen.

– Vi försökte ringa våra föräldrar också, alla grät. Det var jättehemskt.

Ska ta fingeravtryck

Polisen kom och de fyra ungdomarna fick eskort till polishuset där de hördes om händelsen. I veckan ska San Franciscopolisen säkra fingeravtryck från Johannas bil för att på så sätt försöka identifiera den pistolbeväpnade mannen.

– De sa att det var det värsta bilrånet i San Francisco på sju år. För det mesta slår rånarna till när bilarna är tomma på passagerare. Det här handlade om mordhot.

Johanna har ett halvår kvar som au pair i USA. Trots det som hänt tänker hon inte åka hem i förtid. Men livet i San Francisco kan aldrig att bli detsamma.

– Jag har blivit paranoid och ser skuggor och människor överallt. Jag har inte varit ute sen det hände och jag kommer aldrig att gå tillbaka till den där klubben.

– Det var det värsta jag varit med om och det värsta jag kommer att vara med om. Jag trodde aldrig att jag skulle få se mina föräldrar igen.