19 dagar utan svar på varför familjen insjuknade – kan ta flera veckor till

Publicerad 2023-11-03

Provsvaren ska förhoppningsvis kunna avslöja varför familjen i Söderhamn insjuknade mystiskt och en fyraårig flicka dog.

Förhoppningen var att provsvaren skulle komma i veckan.

– Vi hade möte med dem som sysslar med det här och det verkar ta ett par veckor till, säger åklagaren Christer Sammens.

I mitten på oktober sökte familjen från Söderhamn akut vård för mystiska magsjukesymtom. Hela familjen vårdades och en fyraårig flicka dog.

Händelsen utreds som mord och för att få reda på orsaken har ett hundratals tester tagit på bland annat matrester och uppkastningar.

I veckan kom beskedet att testerna snart skulle vara klara. Ett besked som nu skjuts fram.

– Det verkar ta tid. Vi hade ett möte med dem som sysslar med det här och det verkar ta ett par veckor till säger åklagare Christer Sammens.

”Samarbetar med olika laboratorium”

Utredningen försöker komma fram till vad som kan ha orsakat familjens insjuknande. I arbetet har organisationer flera organisationer som Giftinformationscentralen och Folkhälsomyndigheten involverats.

– Det är Rättsmedicinalverket som samarbetar med olika laboratorium. Sen ska de ta nya prover, analysera och ytterligare ta nya prover. Det tar sin tid, säger Christer Sammens.

Internationella kontakter har även kopplats in i ärendet och det är oklart om något brott begåtts enligt åklagaren.

I mitten på oktober sökte familjen från Söderhamn akut vård för mystiska magsjukesymtom.

Undersöker eventuell motivbild

Utredningen söker nu svar på vad som gjort att familjen insjuknat, men även hur det kan ha skett.

– Proverna kommer förhoppningsvis klarlägga orsaken till dödsfallet och vad som gjorde att familjen insjuknande. Sen hur de kan ha fått i sig det vill jag ej spekulera i, säger Christer Sammens.

Han beskriver fallet som en gåta och utredningen undersöker även om det funnits något motiv för att skada familjen.

– Det ingår i utredningen som pågår om man kan hitta någon yttre förklaring. Om det kan finnas en motivbild för att beröva familjen livet. Vi tittar på det men det är inget jag vill spekulera i, säger Christer Sammens.

Finns uppgifter om att ambulansen vände

Pappan har tidigare hörts i ärendet och nu har även mamman väckts efter att hon väckts efter vård i ecmo, en maskin hjälper hjärta och lungor att fungera.

– Man har pratat lite med henne, men hon var inte i något vidare skick. Man kommer väl prata mer med henne när hon piggnar till och blir friskare, säger Christer Sammens.

Pappan säger till SVT Gävleborg att ambulansen kom till familjen bostad två gånger innan de hämtades till sjukhus. De fick då råd att ta vätskeersättning och alvedon.

– Att man ringde ambulans som var dit och vände, det finns det uppgifter om, men jag har inte granskat det i detalj. Exakt alla turer har jag inte full insyn i men jag vet att det har förekommit, säger Christer Sammens.