Trump i rätten: "En bluff och en skam"

Helena Nordenberg/TT

Katri Artta Svarfvar/TT

Publicerad 2023-10-02

Donald Trump har anlänt till domstolen i New York i det för honom viktiga civilmålet. Han och hans familjeföretag hotas av 250 miljoner dollar i böter för bedrägeri, och kan förlora rätten att bedriva affärer i delstaten.

– En bluff och en skam, säger Trump om målet.

Den forne presidenten och hans två söner har redan förklarats skyldiga till bedrägeri. Nu inleds rättegången om påföljden – och Trump själv är på plats. Han är ett potentiellt vittne både för åklagar- och försvarssidan, men det är oklart om han verkligen behöver vittna.

Den rättegång som inleddes på måndagen i New York är del av ett civilmål, vilket innebär att Donald Trump inte behövde närvara. Han har dock gjort klart att han vill vara på plats för att ”rentvå sitt namn och sitt rykte”.

Det var en trotsig Trump som anlände till rätten, rapporterar amerikanska medier. Han började med att inför journalister verbalt angripa åklagaren Letitia James.

– Hon brukade ställa upp i guvernörsvalet. Hon misslyckades. Hon hade i princip inga anhängare. Hon återvände och sade ”nu ska jag tillbaka och ta Trump”. Och det är här vi är. Det är en bluff och en skam.

Hans finanser är ”fenomenala”, tillade Trump.

Kan mista Trump Tower

I ett tidigare skede av processen har domaren Arthur Engoron slagit fast att Donald Trump och hans söner Eric och Donald Jr gjort sig skyldiga till omfattande bedrägeri. Det som nu ska avgöras är hur mycket Trump och hans familjeföretag ska betala i bötessumma. Dessutom vill åklagaren Letitia James att Trump och hans söner avlägsnas från familjeimperiets ledning.

Trump kan även komma att tvingas ge upp statusmättade fastigheter i New York som Trump Tower, ett kontorshus på Wall Street, golfbanor och en förortsfastighet. Trump själv har kallat det för ett ”dödsstraff för företag”, skriver AP.

”Blåste upp värdet” på tillgångarna

Enligt åklagaren Letitia James har Trump gjort sig skyldig till att kraftigt ha övervärderat sina tillgångar i bland annat fastigheter. Hon hävdar att han på dessa grunder har kunnat ro i hamn finansiering, affärsuppgörelser och fördelaktiga lån.

Bland annat ska Trump ha hävdat att hans lyxlägenhet i Trump Tower är tre gånger så stor som i verkligheten, och att värdet är 327 miljoner dollar. Ingen lägenhet i New York City har någonsin sålts ens i närheten av den summan, enligt James. Trump ska också ha värderat egendomen Mar-a-Lago i Florida till tio gånger det verkliga värdet.

Detta bedrägliga förfarande hävdar åklagaren att Trump har satt i system mellan 2011 och 2021 för att berika sig själv och sin affärsverksamhet. Åklagaren anser att bötesbeloppet för detta är minst 250 miljoner dollar, det vill säga omkring 2,6 miljarder kronor.

Trump och hans försvar hävdar att ingen lidit skada av de finansiella påståendena: banklånen betalades tillbaka, affärspartners tjänade pengar och Trumps affärer blomstrade.

Flera rättsliga processer pågår mot Donald Trump, samtidigt som expresidenten kampanjar för att bli återvald till president nästa år.